Скопие, Берлин и Брюксел си разменят обвинения

Скопие, Берлин и Брюксел си разменят обвинения
БГНЕС
A A+ A++ A

Македонският президент застава зад всяка една дума и позиция, която е изразена пред "Билд" и по-специално тази, че държавните институции на Република Македония не са получили никакви финансови средства от ЕС за справяне с бежанската криза.

"Призоваваме германското правителство да прецизира много ясно и точно, на кого, кога и за каква цел са били дадени споменатите 52 млн. евро. За да няма манипулиране на обществеността и да се въвежда в заблуди, уточняваме, че споменатите 664 млн. евро за периода 2014-2020 са част от парите, предназначени за извършване на европейски реформи, а не за справяне с бежанската криза и допълнителни разходи на институциите при кризисни ситуации. Припомняме, че всички държави, които бяха въвлечени в бежанската криза и се справят с нея, получиха отделна финансова помощ от ЕС", се подчертава в съобщението от кабинета на македонския държавен глава.

По отношение на другото твърдение, че Република Македония е разменяла информация по въпросите на сигурността, от кабинета информираха, че "Република Македония е получила отказ за достъп до базите на ЕС, до базите на Шенген и ЕУРОДЕК с обяснението, че е трета страна и има правни бюрократични пречки и ограничения".

Реакцията на президентската институция в Скопие е в отговор на публикация във в. "Билд", която внушава, че Македония е получила много пари от Европа, но Георге Иванов твърди, че страната му не е получила и цент за това, че макар и да не е член на ЕС, е преграда между бежанците в Гърция и Западна Европа.

#Македония #мигранти #ЕС #финансова помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »