Българските банки вече не искат да привличат депозити

Финанси | 12 март 2016, събота / 13:02| Показвания:под лиценза на creative commons

Българските банки вече не искат да привличат депозити, заяви пред "Хоризонт" по БНР банковият експерт доц. Виктор Йоцов. По думите му, БНБ може да свали още депозитната лихва, така че банките ще трябва да плащат повече заради свръхдепозитите си.

„Банките в България са изключително ликвидни, заради което все повече от тях не искат да привличат допълнителни спестявания на клиентите си. Аз чувам вече за банки, които създават къде изкуствени, къде съвсем преднамерени пречки пред увеличаване на депозитната си база. Просто се чудят какво да я правят. Те не могат да я пласират и означава, че те трябва да плащат, за да я имат. БНБ вече също мина в отрицателни лихви по свръхрезервите“, обясни Йоцов.

Въпреки това лихвата по депозитите за клиентите няма да стане отрицателна. Защото иначе ще ги изтеглят хората парите, ако тръгнат да станат отрицателни. Това какво означава за потребителите? Той трябва да плаща, за да си държи парите в банка. Много е вероятно той да реши да не ги държи в банка, да си ги държи в ликвидност. Поне няма да плаща нищо. И тогава ще питаме банките какво ще правят пък тогава.

 


Тагове: депозити, кредити, лихва, БНБ, свръхрезерви

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси