Путин обяви подробности около изтеглянето на руските войски от Сирия

Свят | 15 март 2016, вторник / 07:44| Показвания:Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Смятам че задачите, поставени пред Министерството на отбраната, са изпълнени като цяло. Затова заповядвам от утрешния ден да започне изтеглянето на основната част от нашата военна групировка от Сирийската Арабска република", заяви президентът на среща с министрите на отбраната Сергей Шойгу и на външните работи Сергей Лавров.

Путин добави, че руските военни пунктове в Тартус и в базата Хмеймим трябва да продължат работата си. Русия ще запази в Сирия пункта за осигуряване на въздушните полети, чиято цел е да контролират спазването на примирието.

Руският главнокомандващ е уведомил сирийския президент Башар Асад за взетото решение, като Асад е изразил дълбока благодарност за помощта на Русия в борбата срещу тероризма и за хуманитарното й съдействие. По време на телефонния разговор, провел се по инициативата на руската страна, двамата президенти изразиха общото мнение, че за постигане на примирието е „способствало рязкото намаляване на кръвопролитията в страната, подобряване на хуманитарната обстановка“, гласи съобщението на Кремъл.

В президентската администрация посочиха също, че в резултат на тези действия бяха създадени условия за началото на процеса на мирно регулиране под егидата на ООН.

„Лидерите отбелязаха, че действията на руските въоръжени сили позволиха коренно да се промени ситуацията в борбата срещу терористи, да се дезорганизира инфраструктурата на екстремистите, да им се нанесат значителни загуби“, казва се още в съобщението.

На срещата Владимир Путин нареди на Сергей Лавров да активизира още повече руската дипломация в организирането на мирния процес в Сирия. „Държа Министерството на външните работи да интензифицира участието на Руската федерация в организирането на мирния процес за разрешаването на сирийския проблем“, заяви Путин на срещата.

Впоследствие на брифинг с журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на редица уточняващи въпроси. Той заяви, че по време на разговора Путин-Асад не е била обсъждана съдбата на сирийския президент. Говорителят добави, че Министерството на отбраната ще разработи подробностите и сроковете на изтеглянето.


 


Тагове: Русия, Владимир Путин, Башар Асад, Сирия, Русия, ООН, мир, срокове, Тартус, Хмеймим

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси