Бъчварова: Реформата в МВР ще икономиса 65 млн. лв.

Бъчварова: Реформата в МВР ще икономиса 65 млн. лв.
A A+ A++ A

"Оказа се, че много от отпуските не се завеждат. Няма електронна система, която да ги следи. Подава се молба за отпуск, ползва се отпуск, тя не се завежда и след това плащаме изключително големи суми компенсации за неизползван отпуск.", това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е домакин на обществено обсъждане на внесените в Народно събрание от Министерски съвет промени в Закона за Министерството на вътрешните работи. Бъчварова каза, че лично за нея основната платформа за реформа в МВР е електронизацията на процесите и системите в МВР, каза Бъчварова и след това даде примера с отпуските.

Една от предлаганите промени е свързана именно с намаляване на отпуските от 30 на 25 дни. Годишно се очаква да бъдат спестявани 13 680 000 лв. За намаляване на заплатите от 20 на 12, която да е за постъпили от 1 януари 2017 г. Бъчварова пресметна, че след 12 години бюджетът на МВР ще се намали годишно с 30 млн. лв.

А иначе общият финансов ефект, който са изчислили е 64 944 000 лева. „Почти 65 млн. лв. икономии, които в рамките на една година ако се осъществят означава, че за три години можем да компенсираме хроничния дефицит, който МВР има към бюджета”, каза Бъчварова.

Вътрешният министър изброи 7 насоки в реформата за модернизация на МВР - сред тях оптимизиране на управлението в министерството и ефективно управление на финансите и собствеността.

За числеността на състава: Полицейските служители, пожарникари и спасители са 34 256 като тук се включва и гранична полиция и пожарната. Специализирана и обща администрация, 4200 души и лица по трудови правоотношения - 6804. „Обща е тенденцията след 2011г. на спад в числеността на МВР”, каза Бъчварова. От тогава в същото време се увеличава и делът на разходите по перо „персонал” до ниво и близо 91% в момента. 

#МВР #реформа #Румяна Бъчварова #министър #отпуск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"