Санкции ще продължат, докато е окупиран Крим, са категорични в САЩ

Санкции ще продължат, докато е окупиран Крим, са категорични в САЩ
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Това се казва в специално изявление на Джош Кърби, говорител на Държавния департамент на САЩ, по повод втората годишнина от т.нар. референдум на полуострова.

"Няма да приемем преначертаването със сила на граници през ХХI век. Санкциите, свързани с Крим, ще останат, докато продължава окупацията. Отново призоваваме Русия да я прекрати и да върне Крим на Украйна."

Това се казва в специално изявление на Джош Кърби, говорител на Държавния департамент на САЩ, по повод втората годишнина от т.нар. референдум на полуострова.

"Днес руската окупация на Крим навлиза в третата си година и ние потвърждаваме отново ангажимента си за една обединена и суверенна Украйна. САЩ не признават "референдума" от 16 март 2014 г. и опита за анексиране на Крим, нарушаващ международното право.

Продължаваме да сме дълбоко загрижени за ситуацията в окупирания от Русия Крим, където окупационните "власти" потискат недоволството и етническите малцинства – особено кримските татари и украинци – са подложени на сериозни и неспирни репресии.

Неправителствени организации и независими медии за заглушавани или прогонвани, а все още не се позволява достъп до полуострова на международни наблюдатели."

Високопоставени руски официални лица, включително такива, подложени на санкции от Вашингтон, определиха изявлението като "недалновидно, несъстоятелно и политически вредно", съобщи РИА "Новости".

Валентина Матвиенко, председател на горната камара на парламента, каза, че резултатите от референдума са необратими, както и да ги коментират. По думите ѝ той съответствал на международните норми, "и дума не може да става за промяна на руската позиция или за връщането на Крим".

Франц Клинцевич, първи зам-председател на комисията в Съвета на федерацията по въпросите на отбраната, смята, че позицията на Държавния департамент е повод да се преразгледат отношенията със САЩ.

Той обясни, че така само било потвърдено, че според американците Русия е стратегически противник и "просто не могат да се примирят, че нашата страна за последните 15 години измина пътя от регионална държава до сериозен геополитически играч, способен реално да отстоява интересите си."

 

#САЩ #санкции #Крим #Русия #Куба #окупация #Полуостров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »