МВР разби канал за трафик на наркотици през България

МВР разби канал за трафик на наркотици през България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разкрита е дейността на организирана престъпна група, която чрез двоен канал е трафикирала и рапространявала наркотици. Това съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг днес.

На 18 март прокуратурата е привлякла четирима души като обвиняеми - Пламен Попчев, Васил Цветков, Димитър Юлев и Аня Маринова, за това че от септември 2015 г. до деня на задържането им, са участвали в престъпна група, ръководена от Попчев, за трафик и разпространение на наркотици. Освен това групата е била въпръжена, обясни Сарафов.

Групата е използвала товарни автомобили със специално изработени тайници, в които са пренасяли хероин от Турция до Холандия и други западноевропейски страни, а оттам са връщали кокаин и амфетамини. Така са реализирали двойна печалба. При задържането им у нас е открит близо 28 кг кокаин.

Тайникът е уникален, обясни зам.-главният прокурор. Той е със заключващ електронен механизъм и може да се отваря само с дистанционно. При рутинна проверка по никакъв начин не може да бъде намерен, коментира Сарафов.

Част от групата е задържана след подаден сигнал от ГДБОП до колегите им от Германия. Задържаните са превозвали 16 кг хероин към Холандия.

Главният прокурор Сотир Цацаров допълни, че всичко е изработено толкова професионално, че при първоначалния оглед на автомобила в Германия не е бил открит наркотикът. Той бил намерен по-късно, след сигнал на българските служби, които са разгадали механизма, по който би могло да се установи местонахождението на тайника и начина на отварянето му.

Кокаинът - 28 кг, е открит край Етрополе, след като тайникът е бил отворен като "консервна кутия" от дъното на автомобила, тъй като не било намерено дистанционното, разказа Сарафов.

Престъпната група е внасяла наркотика от Турция през зелената зона в големи туристически раници, а по-късно го е товарила на автомобили с тайници край Бургас.

Задържаните се занимавали официално с транспортна дейност, която е базирана в Троян, където е лидерът на групата. Зам.-главният прокурор отказа повече информация по случая и уточни, че се работи в партньорство със службите от другите страни.

 

#ГДБОП #МВР #престъпна група #организирана престъпност #наркотици #трафик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"