БЛС: Диагнозата на здравеопазването? Липса на пари, на контрол, на кадри!

БЛС: Диагнозата на здравеопазването? Липса на пари, на контрол, на кадри!
A A+ A++ A

Тези, които в момента трябва да вземат участие в дискусията и на които трябва да се задават неудобни въпроси - визирам представителите на Министерство на здравеопазването и Здравната каса, в момента отсъстват. Така започна обръщението си пред Международната конференция "Диагноза: Българско здравеопазване - състояние, лечение, перспективи" д-р Галинка Павлова, зам. председател на Българския лекарски съюз.

През 2002 година, когато започнахме здравната реформа обявихме, че парите ще следват пациента. Сега 14 години по-късно виждаме, че нищо от това не се е случило.

Болниците бяха превърнати в търговски дружества с редица произтичащи от там негативни последствия, като беше загърбена извънболничната помощ.

За решаването на проблемите в здравеопазването е необходима нова политика. Три са основните проблеми, които трябва спешно да бъдат решени, посочи д-р Павлова.

На първо място е необходима нова, добра нормативна уредба, която обаче да бъде приемана еднакво добре от всички без изключение.

Важно е осигуряването на балансирано финансиране, където няма да има превес в една посока, за сметка на някои останали.

Павлова подчерта, че е необходимо да се изготви единна стратегия за здравеопазването, но фокусът трябва да бъде изместен от болничната към доболничната помощ.

Според БЛС е необходимо 7-8% от БВП да бъде отделен за здравеопазване, а в момента са осигурени 4%.
Според много от лекарите липсва ефективен контрол върху дейността на лекари и болници и като резултат някои лекари получават значително по-високи заплати от други. Това води и до сериозна демотивация в системата.

Павлова отбеляза, че 55% от практикуващите лекари са на възраст над 50 години. Прибавяйки и проблема с емиграцията на кадри към Западна Европа, вероятно скоро ще има още по-сериозен недостиг на специалисти.
Според статистиката, 90% от завъряващите лекари заминават да работят в чужбина. Сред основните фактори, които допринасят за това са липсата на възможности за специализация, липса на възможност за кариерно израстване, непрекъснати промени в нормативната уредба, а след това се нареждат и ниския стандарт на живот и ниското заплащане.

Като резултат, БЛС е предявил своите искания към министерството - ясни правила, добре обмислена законова рамка, контрол вурху дейността и заслужено уважение в обществото.

По думите на професор Петко Салчев от Националния център по обществено здраве и анализ, през миналата година в страната е бил наблюдаван абсолютен феномен. Според официалната статистика са били достигнати 2 млн. хоспитализации - тоест всеки трети българин е бил лекуван в болница.

Причината, според него, е фактът, че лечебните заведения са търговски дружества и в името на оцляването си са принудени да инициират търсене.

Друг сериозен проблем е непрекъснатата промяна на законодателството. Според Салчев, в последните няколко години, промените в законите, свързани със здравеопазването са над 400.

 

#закони #Галинка Павлова #Здравната каса #кадри #доболнична помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"