80% от шофьорите в Русия карат без годишен технически преглед на колите си

80% от шофьорите в Русия карат без годишен технически преглед на колите си
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 80% от шофьорите по руските пътища карат без автомобилът да е минал технически преглед. За това алармира вицепрезидентът на Руския съюз на автомобилните застрахователи (РСА) Сергей Ефремов, по време на семинар за противодействие на застрахователните измами, съобщава застрахователният портал Инсмаркет.

По думите му, експерти проверки показват, че повечето автомобилисти избягват техническите прегледи на транспортното средство, като се снабдяват с т.нар. Диагностични карти. Тези карти обаче не дават реална представа за техническото състояние на возилото.

Причина за това положение е липсата на адекватни наказания и занижената стойност на техническите прегледи, което демотивира бизнеса.

"Ако един преглед струва официално 290 рубли (7-8 лв.) в Тюмен, примерно, повече от ясно е, че това положение ще стимулира продажбите на диагностични карти без технически преглед", посочи той.

Като противодействие на наложената практика от РСА предлагат въвеждане на законодателна мярка – право на регресен иск към причинителя на щета след изплащане на застрахователно обезщетение в случай, че шофьор не представи документ за технически преглед, придобит преди настъпване на инцидента.

 

#Русия #шофьори #технически преглед #автомобили #застрахователи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници