Столичната топлофикация завела 8 000 дела срещу свои клиенти само за 3 месеца

Столичната топлофикация завела 8 000 дела срещу свои клиенти само за 3 месеца
БГНЕС
A A+ A++ A

 

От началото на годината досега "Топлофикация София" е завела около 8 хил. дела срещу свои клиенти, по данни на Софийския районен съд. Боя се, че при този темп до края на годината те могат да стигнат до 50 хиляди. Това каза националният омбудсман Мая Манолова по време на заседанието в КЕВР за цените на газа и топлинната енергия, произведена от синьо гориво, пише 3e-news.

Манолова призова регулаторната комисия да изпълни ангажимента си по Общите условия и да проследи как Топлофикация „София“ изпълнява препоръките за оптимизиране на административния капацитет и отпадането на т.нар.такса „юристконсулт“.

„Не може гражданите на София и България да са заложници на Топлофикация „София“, каза още Манолова. Тя обясни, че по заведените дела продължава начисляването на допълнителни юристконсултски такси - по 300-350 лева.

Възложено е на работна група в КЕВР да анализира възможността за промяна на общите условия за премахване на юристконсултските такси, отговори председателят на регулатора Иван Иванов. Ще изпълним ангажимента, но това трябва да е в стабилна правна рамка, за да не бъде атакувано в съда, добави той.

Манолова обясни също така, че е неприемливо предвиденото намаление в цената на парното за софиянци с 3% от април, при поевтиняване на природния газ за второто тримесечие с 23 на сто. Тя постави въпроса защо при поевтиняване на газа с 23% парното намалява средно с 15%. По думите й не е коректно е да се противопоставя намалението в цената на тока на намалението в цената на парното от едни и същи топлофикации.

Искаме да оставим буфер, за да не може топлофикационните дружества да искат повишение на цените при промяна на пазарната ситуация, обясни от своя страна председателят на КЕВР разликата между поевтиняването на газа и цената на парното за топлофикациите, работещи с газ.

Промяната в цената на високоефективната енергия от топлофикациите е само един от компонентите в добавката "Задължение към обществото", която ще намалее от началото на юли за следващата една година, обясни от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов. Друг фактор е цената на електроенергията и мрежовите услуги, а как ще се отразят тези фактори в добавката ще видим след три месеца, каза той, като допълни, че това намаление ще се отрази на потребителите на електроенергия както на свободния, така и на регулирания пазар. Иванов изрично подчерта, че промяната на цените на електроенергията не е препоръчително от гледна точка на стабилността на системата.

От понижението на цената на газа с малко над 23% да не се намалява цената на топлинната енергия, а целият ресурс от свиването на стойностите да се отрази в по-ниска цена на електроенергията, произведена по високоефективен начин. Това предложи от своя страна Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според него приносът на комбинираното производство на ток и топлинна енергия от топлофикациите за ценовия период от 11 месеца (август 2015-юни 2016 г.) за оскъпяването на тока е 285 млн. лева.

#Манолова #Топлофикация София #ДЕЛА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"