Нова програма ще помага на дълготрайно безработни

Нова програма ще помага на дълготрайно безработни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Започва работа по нова програма в помощ на дълготрайно безработните в предпенсионна възраст, на младежи и хора с увреждания. Програмата ще даде възможност за едногодишна субсидирана заетост на повече от 8 500 души. Тя се изпълнява в рамките на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", предаде БНР.

340 хиляди са дълготрайно безработните у нас, предимно младежи, които нямат мотивация за работа, или възрастни хора с изградени навици, които трудно се променят. Именно те, както и хората с увреждания, попадат във фокуса на новата програма. Целта е да се стимулират работодателите да ги наемат с предимство. Заделеният финансов ресурс е в размер на 80 милиона лева за заплати в рамките на минималните осигурителни прагове в продължение на една година, съобщи заместник социалният министър Зорница Русинова.

"Тези, които имат необходимата квалификация, ще могат веднага да бъдат насочени към свободни работни места, заявени от работодател. За хората, които не са над 54 години или не са хора с увреждания, втория период от шест месеца ние поемаме само осигуровките, тоест работодателят трябва да осигури заплащането.
А тези, които нямат квалификация за заемане на необходимото работно място, ще могат да минат през професионална квалификация или през обучение за ключови компетентности", посочи още тя.

 

#безработни #помощ #програма #осигуровки #работодатели #заплати #министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »