МВФ: Малко вероятно е спадът в цените на петрола да даде тласък на световната икономика

МВФ: Малко вероятно е спадът в цените на петрола да даде тласък на световната икономика
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Спадът на цените на петрола е малко вероятно да даде тласък на световната икономика, докато лихвените проценти не започнат да се повишават. През това време цените на суровините, така или иначе, могат да се възстановят в известна степен - това отбеляза през миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ).

Фондът и редица икономисти вярваха, че сривът на петролните цени с около 65% ще окаже нетен позитивен ефект върху световната икономика, тъй като печалбите на страните, които са вносители на суровини, биха компенсирали загубите на основните износителки, предаде БНР. Положителното въздействие върху потреблението в развитите икономики - вносителки на петрол като еврозоната обаче се оказва по-слабо от прогнозите.

Широко очакваният позитивен стимул за световната икономика все още не се е материализирал. Ние твърдим, че глобалните ползи от ниските петролни цени, макар и парадоксално, най-вероятно ще се появяват само след като цените се възстановят в известна степен и развитите икономики отбележат по-голям напредък, преодолявайки настоящите ниски лихвени проценти, посочват представителите МВФ Морис Обстфелд, Гиан Мариа Милеси-Ферети и Раба Арецки в блога на международната финансова институция, базирана във Вашингтон.

В настоящия момент цените на американския лек суров петрол и на петрола сорт "брент" се стабилизират около 40 долара за барел, след като в края на януари удариха 12-годишни дъна под 30 долара за барел. От тогава насам цените на "черното злато" бележат трайно повишение, но остават далеч под средното от около 110 долара на барел, достигнато към средата на 2014 година, преди драматичното им понижение до многогодишните дъна от началото на настоящата година.

Според представителите на МВФ периодът на бавен икономически растеж, още преди цените на петрола да започнат да падат, означава, че водещите централни банки вече са намалили лихвените проценти толкова ниско, колкото е възможно. Банките вече не могат да направят значими допълнителни лихвени съкращения за борба с дефлационния натиск, който е в резултат на по-ниските производствени разходи, дължащи се на падащите петролни цени. По този начин спадът на инфлацията де факто повишава реалните лихви (номиналната лихвена ставка спрямо инфлацията), влошава търсенето (потреблението) и задушава евентуалното увеличение на производството и заетостта, посочва МВФ.

 

#МВФ #петрол #цени #световна икономика #барел #потребление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »