МВР предупреждава за радикализиране на общности и групи

МВР предупреждава за радикализиране на общности и групи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Към момента се наблюдава радикализиране в различни общности и групи - съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев по време на форум, посветен на радикализацията на младите хора в Европа, предаде БНР.

Европейци попълват редиците на „Ислямска държава“, братята Абдеслам взривяват Париж, сирийци нападат жени в Кьолн. А в Германия граждани се обединяват в антиислямското движение ПЕГИДА. Това са само част от примерите, които в последните месеци се посочват за радикализиране на обществото.

Факт обаче, че те са резултат от липса на адекватно включване на младите. Признават го както европейците, така и България, но с половин уста. След като има планове и стратегии, означава, че има сигнали за радикализиране на младите и у нас, казва секретарят на Съвета по сигурността към Министерски съвет Георги Кръстев, но без да дава точни примери.

Става дума за опити за промяна на традиционното поведение в някои от общностите в България. Действително ромската общност е един обект на такова въздействие. Всички общности, които в една или друга степен, са трайно изолирани или са се оказали в изолация, са обект на такова въздействие, твърди още той.

Експертът от ДАНС Теодор Цветков отчете, че институциите реагират адекватно на тероризма, който се свързва с радикализацията.Той оцени като положителна инициативата за промени на законите за борба с тероризма. Но, като минус отчита факта, че законодателството в България не отчита и радикализацията.

"По отношение на радикализацията си остава добрият стар член 108, който казва „Който проповядва фашистка и друга антидемократична идеология“. Може да си представите в един съдебен процес как се стига до осъдителна присъда, почват едни безкрайни експертизи какво е проповядване, какво не е, какво е антидемократична идеология, дали тя е част от религиозните възгледи, или е наистина нещо проблемно. Развитие на религиозното образование, трябва да се прецизира в какво биват възпитавани тези деца", заявил той.

Взаимодействие между медии, държава, обучение на полиция, социални работници и съдебната власт, посочва още Теодор Цветков.

 

#МВР #ДАНС #общности #радикализация #общество #ромска общност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници