ВиК реформата приключи - на теория. Идва ред на инвестициите, но няма пари

ВиК реформата приключи - на теория. Идва ред на инвестициите, но няма пари
БГНЕС
A A+ A++ A

Реформата във ВиК сектора е възможна мисия, която е на финалната права и скоро ще приключи. Това заяви на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Трите „стълба“ на водната реформа – собственост на активите, институционална рамка и планиране, вече са факт, отчете Павлова. 28-те административни области в страната са приравнени на 28 водни територии. За 18 от тях вече са сключени договорите между асоциация и оператор за стопанисване и експлоатация на инфраструктурата и съоръженията.

Регионалният министър обърна внимание, че тези 18 области са с един консолидиран оператор и в резултат на това вече могат да бъдат бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Консолидацията в отрасъла е четвъртото допълнително изискване от гледна точка на европейското финансиране, подчерта Павлова. Тя информира, че от още 6 области в страната има заявено намерение за такава и допълни, че остават само 4 неконсолидирани области. Областите, които не са консолидирани, няма да могат да кандидатстват за финансиране нито по ОПОС, нито по Програма за развитие на селските райони, коментира Павлова и допълни, че дружествата в тях ще трябва да правят инвестиции сами.

По отношение на планирането на инвестициите в отрасъла регионалният министър съобщи, че са проведени процедурите за избор на изпълнители, които ще изработят 14 регионални прединвестиционни проучвания. Договорите с тях ще бъдат сключени този четвъртък.

Твръденията, че ще се повиши цената на водата са неприемливи и неаргументирани, категорична бе Павлова, окачествявайки ги като спекулации. За да се избегне рязко поскъпване и да не бъдат ощетени жителите на населените места, заявили желание за консолидация, общините ще получат целеви субсидии за реализация на важни ВиК проекти от държавния бюджет, информира министърът.

Остава проблемът с финансирането, стана ясно от думите на министър Павлова. Над 12 млрд. лева са необходимите инвестиции в сектора до 2013 г. според приетата Стратегия за развитието и управлението на водоснабдяването и канализацията. От европейските фондове можем да получим 2 млрд. лв. Дружествата биха могли да разчитат на собствени средства в размер на 200 млн. лв., генерирани чрез цената на водата.

Според Павлова тези цифри показват, че трябва да се преосмислят възможностите за финансиране на отрасъла.

Като възможен източник на средства тя посочи Фонда на фондовете, който управлява европейските средства и ще може да предоставя нисколихвено финансиране по линия на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Извън европейските фондове, Министерството на регионалното развитие и благоустройството предвиди 23 млн. лв. в бюджета си за тази година за целеви инвестиции в общинска инфраструктура, съобщи Павлова. 38 млн. лв. са наличните по линия на държавен инвестиционен заем от Световна банка, които ще бъдат вложени в строителството на яз. Пловдивци, рехабилитацията на яз. Студена и пречиствателната станция за питейни води за област Перник. Отрасълът има възможност да получи финансиране и от фонд „Солидарност“, допълни тя.

Програмата за чисти питейни води, която ще финансира МРРБ, е един от приоритетите ни, подчерта Павлова и допълни, че тя ще бъде дългосрочна, като за населени места с проблеми в качеството и количеството на питейната вода ще бъдат инвестирани поне 20 млн. лв. годишно. Предвидените за тази година средства са в размер на 23 млн. лв., съобщи Павлова.

Вече е предвидено да бъдат сключени споразумения за предоставяне на финансиране в размер на 19 млн. лв. на 18 общини. С предоставените чрез тях средства общините ще могат да реализират проекти, чието изпълнение ще допринесе за повишаване на ефективността и за осигуряване на съответствие с директивите на ЕС в областта на питейно-битовото водоснабдяване, отвеждането и пречистването на отпадъчните води.



#Павлова #консолидация #инвестиции #финансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"