Осем причини взели главата на Тодор Танев като министър

Осем причини взели главата на Тодор Танев като министър
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Осем били причините, заради които бившият образователен министър Тодор Танев загуби министерското кресло. 

"Същите проекти (за изучавания материал в средното образование - б.р.) бяха обсъждани през 2013 година". Така той отхвърли предположението, че промените, при които се преместват или отпадат произведения от български класици, са били причина за неговото уволнение.

Запитан какво съветва премиера Бойко Борисов, Танев отговори: "Съветвам най-вече за професионалното образование, то ми е легнало на сърцето - да има и междинни степени, да стане четиристепенно. Бизнесът е узрял", каза Танев желанието си за промени в българската образователна система.

Той е убеден, че висшето образование няма да бъде променено съществено, ще има някои корекции за финансиране на висши училища. "В средното образование има достатъчно добър, отговорен план. Няма да има нови промени, не очаквам нови проблеми, т.е. нови промени да има", веднага поправи езиковата си грешка той.

Относно своя наследник на министерския пост Танев бе изключително дипломатичен. "Тя (Кунева - б.р.) като един опитен политик с голям стаж и голяма политическа подкрепа, и човек с добър европейски опит, успя да събере един състав от професионалисти и се надявам, че нейният вкус и разбиране е достатъчно добро. Ще ми се да вярвам, че всичко, което е тръгнало, по начина, по който го е започнала, ще продължи. Радвам се, че тя прие и работи по всичко, което тръгна при нас", каза проф. Танев.

Запитан за дейността на Гражданския съвет на Реформаторския блок, Танев бе оптимист. "Реформаторският блок съществува и всеки девети или 10-ти избирател в България гласува на последните избори за него. Той има своите първородни грехове - партийността надделя над гражданския съвет, т.е. старомодното, различните партии да намират поле за стълкновение", каза Танев.
Той уточни, че Гражданският съвет се събира достатъчно активно. "Ходя само на сбирките Раковски 134, вторник по обед", каза Танев.

Относно поведението на ДСБ (имат министри в управлението, но твърдят, че са в опозиция - б.р.), Танев каза: "Част от РБ в момента, без да се откъсва, поиска други да тръгнат с него. Това не е лошо, но не е толкова добро", поясни тезата си проф. Тодор Танев.

Не бих казал, че ДБГ е дясна партия, още по-малко за Земеделска партия дясна особено няма. Земеделските партии не са толкова леви, колкото социалистическите партии. Гражданския съвет имаше съъщия уклон на дясно, обясни образователният министър политическата картинка в десния политически сектор у нас.

Относно ситуацията в РБ бившият министър бе доста метафоричен. "На нас не ни трябват хората, които не желаят да живеят в България, по аналогия, който не желае да има РБ, а да има партийни или политически стълкновения, биха могли да помислят за това, защото иначе ще платят по-високата цена", каза Танев.

 

#Тодор Танев #министър на образованието #оставка #Бойко Борисов #реформаторски блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"