Слагат легнали полицаи на магистралите

Слагат легнали полицаи на магистралите
Снимка: АПИ
A A+ A++ A

Ограничаващи скоростта препятствия тип "легнал полицай" ще бъдат разположени по пълното протежение на всички български магистрали. Това трябва да стане до началото на лятото, преди да е започнал курортният и отпускарски сезон, разкриха на 1 април пред в. "Труд" експерти по проекта.

Предложението е внесено от ръководството на КАТ и вече е съгласувано с Агенция "Пътна инфраструктура".
По закон не е необходимо мярката да бъде гласувана в парламента, но бърза проверка на вестника установи, че тя среща пълната подкрепа на депутатите от всички парламентарни групи.

Инициативата е превантивна срещу безобразното шофиране със скорост, далеч надвишаваща разрешените 140 км/ч по магистралите, разкриха от ведомството и допълниха: "Това се оказва единственият начин да бъде спряна веднъж завинаги войната по пътищата на нашата страна."

Магистралните "легнали полицаи" ще се различават от тези по улиците в градовете. Те ще са много по-широки и по-плавни, за да се изключат инциденти с невнимателни водачи. Освен това ще бъдат разположени на всеки десетина километра шахматно и полентово - един в скоростната лента, по-нататък в средната, в ускорителната и т.н. с цел максимална концентрация на шофьора.

"Особено полезни ще са през нощта, защото ще направят заспиването зад волана практически невъзможно", коментират новата мярка психолози.

#автомагистрала #легнали полицаи #скорост #пътна инфраструктура #шофьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"