Обама: Контрабандата на ядрени материали е проблем, срещу който трябва да се борим всички

Обама: Контрабандата на ядрени материали е проблем, срещу който трябва да се борим всички
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама даде работна вечеря в Белия дом на държавните глави, които са негови гости на международната конференция за ядрената сигурност във Вашингтон. Контрабандата на ядрени материали е сериозен проблем, трябва всички да се борим с него, каза Обама на двустранна среща с китайския си колега Си Цзинпин. САЩ и Китай ще се стремят да поддържат безядрен Корейския полуостров на фона на постоянните заплахи и провокации от страна на Северна Корея да използва ядреното си оръжие.

Контрабандата на ядрени материали е проблем и предизвикателство за разрешаване пред водещите в света държави. Това е един от основните изводи от започналата във Вашингтон конференция за ядрената сигурност. САЩ ще засилят сътрудничеството си с Китай в борбата срещу контрабандата на ядрени материали, отбеляза американският президент Барак Обама по време на срещата си с китайския държавен глава Си Цзинпин.

Двамата са се договорили да се разработят и приемат нови реактори в Китай, Гана и Нигерия, които да не допуснат възможността да се добива плутоний. Обама и Си се договориха за по-тясно сътрудничество в ядрената сфера. За целта САЩ и Китай ще се стремят към поддържането на безядрен Корейски полуостров.

От своя страна официален Пекин ще работи за рестартиране на шестстранните преговори за ядрените амбиции на комунистическия си съсед Пхенян. За целта беше достигната договорка в кулоарите на форума, че САЩ заедно с Южна Корея и Япония да са сплотени и единни пред заплахата и провокациите от страна на комунистическия режим на Северна Корея.

Коментатори отбелязват, че отсъствието от форума на Русия и Северна Корея поставя под въпрос доколко реално ще е постижимо налагането на контрол над контрабандата на ядрени материали. Основната заплаха е те да не попаднат в ръцете на терористичната групировка „Ислямска държава”.

#Си Цзинпин #Барак Обама #конференция #ядрена сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"