Apple празнува 40-ти рожден ден на фона на скандала с предоставяне на достъп до данни на ФБР

Apple празнува 40-ти рожден ден на фона на скандала с предоставяне на достъп до данни на ФБР
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Днес американската корпорация „Епъл” ( "Apple") става на 40 години. Компанията е основана на 1 април 1976 г. от Стив Джобс, Стив Уозняк и Роналд Уейн.

През последните четири десетилетия тя се превърна от един любителски проект, разработен в гаража, в една от най-големите компании в света с пазарна капитализация от 600 млрд. долара. В момента „Епъл”, започнала от продажбата на прости компютърни системи, разполага с 480 магазина в 18 страни по света, а нетната й печалба през 2015 г. надвишава 53 млрд. долара.

В скорошно интервю главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че в началото „никой не е можел да си представи, че „Епъл” ще има такава популярност”.

Годишнината ще бъде отпразнувана подобаващо с нови продукти. Миналата седмица „Епъл” представи най-новите модели на своите устройства „Епъл” (Apple). Поредното попълнение в смартфон линията е „iPhone SE”

Наскоро обаче около компанията се разрази поредният скандал заради политиката на компанията за защита на информацията и непредоставения дори на американските власти достъп до данните в устройствата. Дискусиите около това избухнаха с нова сила през февруари тази година, след като съдът нареди на „Епъл” да помогне на ФБР, като предостави достъп до смартфона на заподозрения в терористична дейност Саид Фарук.

Мъжът и неговата съпруга откриха стрелба в център за хора с увреждания в Сан Бернардино ,Калифорния. В резултат на атаката 14 души загинаха, а 21 бяха ранени.

Кук твърди, че компанията вече е предоставила на властите цялата необходима за разследването информация. Той многократно заяви, че компанията не възнамерява да предостави на правителството специален софтуер, който позволява масовото проникване в устройствата на iPhonе.

Властите успяха да извлекат данни от телефона на Фарук с помощта на хакери, което още повече засили вниманието към темата. „Епъл” дори заяви, че заради този случай смята да засили защитата на своите устройства.

 



#ФБР #компания #Apple #тероризъм #телефони #таблети #смартфони #устройства #защита

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »