Лавров и Кери обсъдиха допълнителни мерки за гарантиране на мира в Сирия

Лавров и Кери обсъдиха допълнителни мерки за гарантиране на мира в Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Споразумението за мира в Сирия е в сила от края на февруари и като цяло се спазва, се припомня в комюнике на руската дипломация относно разговора между Сергей Лавров и Джон Кери.

Новите мерки, които двамата са обсъдили по телефона, ще включват допълнително подобряване на достъпа на хуманитарни конвои на ООН до обсадени райони и увеличаване на борбата с тероризма в близкоизточната страна.

Прекратяването на огъня, на което се съгласиха режима на президента Башар Асад и базирания в Рияд Върховен комитет за преговори (ВКП) на опозицията, не включва операциите срещу джихадистки групировки като „Ислямска държава” и „Фронтът Нусра”.

Инициативата за телефонния разговор е била на Кери. Лавров е отправил призиви САЩ да подкрепят затваряне на сирийско-турската граница, през която, според Москва, в Сирия влизат терористи. Руското искане е такова затваряне да бъде регламентирано с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Мирните преговори за Сирия, под егидата на ООН, трябва да продължат скоро в Женева, но изключително проблемна остава темата за бъдещето на президента Башар Асад. В свое интервю за РИА-Новости тази седмица, Асад, чийто настоящ мандат е до 2021 година, заяви, че ако сирийският народ иска това, той е готов да свика предварителни президентски избори.

Опозицията не желае той да има нещо общо с процеса на политически преход в страната. Мнението на Асад е, че преходното управление трябва да включва и режима, и опозицията.



#Сирия #Русия #САЩ #Сергей Лавров #Джон Кери #мир #преговори #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »