Армения и Азербайджан отново се сбиха за Нагорни Карабах

Армения и Азербайджан отново се сбиха за Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Арменското министерство на отбраната съобщи, че се водят тежки боеве с азербайджански войски в Нагорни Карабах, анклав в Азербайджан, който е под контрола на местни етнически арменски сили и арменски военни, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Хованисян каза днес пред АП, че боеве се водят по цялата линия на контрол, която разделя Нагорни Карабах от Азербайджан. Той написа във Фейсбук, че има жертви от двете страни и че е улучен арменски хеликоптер.

Все още няма коментар от азербайджанските власти.

Азербайджан настоява за „незабавното и безусловно изтегляне“ на арменските военни от оспорвания Нагорно-Карабахски регион. Това заяви преди два дни президентът на страната Илхам Алиев на пресконференция с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Алиев, който кара трети президентски мандат, се срещна с Кери в кулоарите на срещата на високо равнище, посветена на ядрената сигурност, която започва във Вашингтон този четвъртък.

„Ние смятаме, че конфликтът трябва да бъде разрешен на базата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, което налага незабавното и безусловно изтегляне на арменската армия от нашите територии“, заяви Алиев.
Кери също призова за „окончателно разрешаване на замразения конфликт в Нагорни Карабах, което изисква договорено споразумение“.

Предимно населен от арменци, но попадащ в рамките на азербайджанските територии, Нагорни Карабах се превърна в арена на кървави сблъсъци, които отнеха живота на 30 000 души и създадоха стотици хиляди бежанци между 1988 и 1994 г.

Въпреки постигнатото примирие, между Армения и Азербайджан не е подписан мирен договор и престрелките на границата са често явление.

 

#Армения #Азербайджан #Нагорни Карабах #боеве #войски #отбрана #жертви #Джон Кери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »