Южна Корея започва разработка на изкуствен интелект за 87 млн. долара

Южна Корея започва разработка на изкуствен интелект за 87 млн. долара
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Южна Корея ще отдели 100 милиарда вони (87,2 милиона долара) за разработката на собствени суперкомпютри и изкуствен интелект. Това съобщи местното Министерството на науката, информационните технологии и научното прогнозиране.

„В разработването и развитието на технологиите за изкуствен интелект, „интернет на нещата” и суперкомпютрите ще се отделят по 10 милиарда вони (8,7 милиона долара) през следващите 10 години”, се отбелязва в съобщението. В първия етап от проекта министерството планира за 5 години да създаде суперкомпютър със скорост на обработка на данни 1 петафлопса, а към 2025 година – 30 петафлопса.

Тези машини могат да намерят приложение в най-различни области – от медицината и геофизиката до военната. Ведомството подчертава необходимостта да бъде разработен собствен суперкомпютър, защото над 95% от южнокорейския пазар на високопроизводителни компютри принадлежи на чужди компании. През 2015 година обемът на този пазар се оценяваше на 260 милиарда вони (226 милиона долара).

През март в Сеул се проведе турнир по играта Го, в който южнокорейският шампион Ли Се Дол отстъпи на изкуствения интелект и програмата Google AlphaGo с 4:1.


#Южна Корея #изкуствен интелект #разработка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »