Първата група мигранти от Гърция пристигна в Турция

Първата група мигранти от Гърция пристигна в Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Според първите данни в турския град Дикили с полицейска охрана пристигна първата група от 202 бежанци и мигранти от гръцките острови Лесбос и Хиос, съобщава ''Скай Нюз Арабия''. По-рано днес малкият турски ферибот „Lesvos” и по-големият катамаран „Nezli Jale” напуснаха остров Лесбос със 131 мигранти на борда, главно от Пакистан и Бангладеш, съобщиха от „Фронтекс“.

Друг турски катамаран потегли от съседния остров Хиос. Официалните лица все още не са потвърдили колко хора има на борда.

„Процедурата беше спокойна, всичко беше под контрол”, заяви говорителката на „Фронтекс” Ева Монкюр пред репортери на пристанището на Лесбос. Тя добави, че турските власти са присъствали през целия процес. И докато на Лесбос нещата бяха по-спокойни, на остров Хиос имаше демонстрации на активисти и НПО-та, които се обявиха в подкрепа на мигрантите.

Достигна се до сблъсъци и полицията се намеси доста бързо, за разлика от предишните пъти. По-конкретно става дума за случаите по гръцко-македонската граница отпреди няколко седмици. Тогава мигранти подпомогнати от активисти на НПО-та атакуваха македонската граница, а гръцката полиция бездействаше и не направи опит да ги спре, въпреки че на срещата на ЕС от 7-8 март бе взето официално решение за закриването на т.нар. Балкански маршрут.

Турция заяви, че ще приеме днес 500 души, а гръцката страна обяви, че върнатите мигранти ще бъдат хора, които не са поискали убежище. От днес влиза в сила на схемата за връщане на пристигналите през Турция нелегални мигранти в Европа.

Анкара и ЕС се споразумяха обменът да бъде по схемата „един за един” - за един върнат нелегален мигрант в Турция Европа ще приеме по един сирийски бежанец. Лидерите на ЕС смятат, че с тази схема ще се разруши бизнес модела на трафикантите на бежанци, които транспортират хора през Егейско море в много опасни условия.


#мигранти #Турция #споразумение #ЕС #ферибот #ФРОНТЕКС #Хиос #процедура #граница #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »