В ДАИ винаги са се стремили към дейности с възможност за корупция, заяви Алекси Стратиев

В ДАИ винаги са се стремили към дейности с възможност за корупция, заяви Алекси Стратиев
A A+ A++ A

Изпитите за придобиване на свидетелство за управление на автомобил да се извадят от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и да се възложат на частни фирми. Това предлагат като мярка срещу корупцията от Съюза на българските автомобилисти/СБА/ в отворено писмо. Писмото е по повод ареста миналата седмица на директора на „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов.

Проблемът с корупцията в ИА „Автомобилна администрация“ се повтаря периодично и трябва да се търси решение. Може да се обмисли предложението на СБА, каза в предаването „Нещо повече“ Алекси Стратиев – бивш началник на „Пътна полиция“ и експерт по пътна безопасност.

"Автомобилна администрация“ е претоварена с функции, които са свързани с много дейности- техническите прегледи, контролът на транспорта. Може би самото Министерство на транспорта трябва да прецени дали е удачно да има такъв голям обхват, като този контрол при всички случаи е подложен на силен корупционен натиск по цялата верига", Стратиев.

Според Стратиев смисълът изпитите за книжка да се поемат от частни фирми е в това, че те няма да предприемат действия, заради които би могло да им се отнеме лицензът.

Такава е практиката в целия Европейски съюз. Изпитите от десетилетия наред се извършват от частни фирми, посочи Стратиев.

Според него агенцията през годините се е стремила към различни дейности, които са свързани с възможност за корупция. Като един от примерите той посочи идеята регистрацията на автомобилите да премине към ИА „Автомобилна администрация“.

Алекси Стратиев е песимист, че "Пътна полиция" ще успее да установи шофьорските книжки, издадени срещу заплащане, защото те на практика са законни.

#Алекси Стратиев #ДАИ #СБА #автомобил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »