Управляващите извадиха 110 мерки за борба с битовата престъпност

Управляващите извадиха 110 мерки за борба с битовата престъпност
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Към момента имаме план с над 110 мерки, които ще бъдат приложени с оглед на превенция на конвенционалната престъпност. Нашият акцент е върху превенцията, върху предварителните мерки, а не върху конкретните оперативни мерки за справяне с този тип престъпност. Считаме, че от тук трябва да започнем. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

Бъчварова посочи 5 основни приоритета, заложени в плана. Първият от тях е - изграждане сигурна и безопасна среда в населените места. И още: създаване на условия за намаляване на риска от престъпления сред уязвими групи; изграждане на устойчиви партньорства за превенция на престъпността между органите на държавната власт, НПО, бизнеса и гражданското общество; Изграждане на среда на толерантност сред децата и младежите и възпитаване в дух на отговорност и развиване на гражданска култура; техническо и организационно обезпечаване на превенцията на престъпността. „Всеки един от тези приоритети има и по три цели.

Всяко едно от ведомствата предлага мерки за изпълнение на отделните 5 направления“, каза Бъчварова. На въпрос за това дали има срокове за изпълнения на мерките, тя отговори като посочи срокът за изпълнение на плана – 2018г.

„Ние ще разработим работни планове година по година с отделните министерства и ведомства и по този начин ще ги разположим във времето“, добави Бъчварова.

„И в тази посока са и усилията ни, но като имаме предвид, че става въпрос все пак да се промени обществената среда, знанието на хората, техните нагласи – за съжаление това ще изисква по-дълъг период от време, но дори и дългите периоди от време трябва да бъдат започнати в един момент, да има начало на тези усилия“, каза тя и посочи, че се надява и на сътрудничеството на медиите, които да партнират, за да стига информацията до хората.

Сред предложените мерки има за специално внимание към социалните грижи за самотно живеещите възрастните хора в малките населени места, за която се ангажирали от социалното министерство. Мерките ще целят да се осигури по-добър социален патронаж, информираност, за да не бъдат мамени от престъпници. Гълъб Донев зам.-министър на труда и социалната политика цитира данни на НСИ, че над 60% от престъпленията, които се извършват – свързани с битова престъпност са дело на безработни.

Затова социалното ведомството предложило в плана да се включат редица мерки, насочени към заетост, за образование, квалификация на маргинализираните групи, включително и ромите. Има и предложение да се започне разяснителна кампания за опасността от регистриране на дружества както правят различни престъпни организации. Те използват хора от маргинализирани групи и на тяхно име се регистрират дружества за различни финансови престъпления. Изпълнителна агенция по горите например посочи система, с която всеки гражданин може да бъде своеобразен горски инспектор и да провери дали дървесина е законно добита. Властта счита, че ще бъде ефективно и да се предложи общ пакет от законодателни промени, които да гарантират изпълнението на намеренията и мерките.


#Румяна Бъчварова #битова престъпност #ромите #малки населени места #ведомства #МВР #министерства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"