Изграждането на ТОЛ системата ще ни струва 200 млн. лева

Изграждането на ТОЛ системата ще ни струва 200 млн. лева
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на 16 хил. км от републиканската пътна мрежа ще струва 200 млн. лева без ДДС, обявиха от АПИ. 

Срокът за изпълнение е 19 месеца. Критерият за оценка на офертите е икономически най-изгодна оферта. Кандидатите могат да подават оферти до 17.00 ч. на 30 май 2016 г.

Заплащането ще е на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3.5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3.5 т (електронна винетка).

След изграждането на системата ще се събират такси за моторните превозни средства с обща маса над 3.5 т на базата на изминато разстояние за 16 317 км от републиканската пътна мрежа, от които – 737 км автомагистрали, 2582 км първокласни, 4067 км второкласни и 8931 км третокласни пътища.

Моторните превозни средства до 3.5 т ще заплащат електронна винетка за фиксиран времеви период от датата на купуване.

Целта е новите пътни такси да влязат в сила най-късно в началото на 2018 г. Тол-системата е по модел на Световната банка. Той предвижда леките автомобили да останат с винетките, като разликата спрямо сегашното положение е само че те ще са електронни. Това би трябвало да намали разходите за отпечатване, съхранение и разпространение на стикерите, както и да свие възможността за злоупотреби, например от фалшиви или откраднати лепенки.

Проектът на Световната банка предвижда три варианта - тол-такса на километър от 12, 20 и 26 ст. Кой от вариантите ще се избере зависи от правителството. От това ще зависят и годишните приходи, които се очаква да бъдат съответно между 661 млн. лв. и 1.5 млрд. лв.

За третокласните пътища не се предвижда да има винетки, но държавата ще продължи да има ангажимент за поддръжката им, увери наскоро директорът на пътната агенция Лазар Лазаров.

#ДДС #тол система #АПИ #Световната банка #Лазар Лазаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"