Ердоган заплаши: Визите падат най-късно през юни или пускаме мигрантите в Европа

Ердоган заплаши: Визите падат най-късно през юни или пускаме мигрантите в Европа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Европейския съюз, че Анкара няма да изпълни ключовото споразумение за ограничаването на потока от мигранти, ако Брюксел не успее да реализира своята част от сделката, съобщава "Франс прес".

"Има точно определени условия. Ако Европейският съюз не предприеме необходимите стъпки, тогава Турция няма да изпълни договорката", предупредил Ердоган в реч в президентския дворец в Анкара.

„Всичко, което беше обещано (трябва да бъде реализирано от ЕС), всичко, което е посочено в споразумението”, настоял турският държавен глава.

Сделката, сключена на 18 март, предвижда мерки за ограничаване на най-тежката мигрантска криза в Европа от Втората световна война, включително засилване на проверките от Турция и връщане обратно на мигрантите на турска територия, които пристигат в Гърция.

В замяна на това Турция следва да получи обезщетения, включително безвизово пътуване на турски граждани в Европа, което в сключеното споразумение е обещано да бъде осъществено „най-късно” през юни 2016 г.

Турция също така ще получи до края на 2018 г. общо 6 млрд. евро финансова помощ за над 2,7 млн. сирийски бежанци, които тя приютява.

„Около 3 млн. души биват изхранвани от нашия бюджет”, изтъкнал Ердоган, имайки предвид сирийските бежанци, като натъртил: „Налице са обещания, но за момента нищо не получаваме. Ние получихме много благодарности за нашите действия относно бежанците и за борбата срещу тероризма. Но ние не вършим това за благодарности."

„Всичко трябва да се случва в съответствие с това, което беше обещано, това, което е посочено в текста”, добави турският държавен глава.

 

#Реджеп Ердоган #Турция #мигранти #визи #ЕС #финансова помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"