Еврокомисарят за правосъдие: Свалянето на мониторинга само срещу резултати от реформите в съдебната система

Еврокомисарят за правосъдие: Свалянето на мониторинга само срещу резултати от реформите в съдебната система
БГНЕС
A A+ A++ A


Мониторингът над България за сътрудничество и контрол ще бъде прекратен само когато бъдат постигнати устойчиви резултати от реформите в съдебната система и повишаване на доверието на гражданите към съдебната власт. Това заяви еврокомисарят за правосъдие, защита на потребителите и равенство между половете Вера Йоурова след срещата си с правосъдния министър Екатерина Захариева.

От коментарите на Йоурова за съдебната реформа, борбата с корупцията и сигурността в Европа става ясно, че опцията за политическо решение за сваляне на наблюдението, за което преди време лобираха евродепутати от всички политически семейства, не се обсъжда в ЕК.

България има сериозни цели за тази години, както и някои задачи, останали от 2015 година. Много е важно освен устойчивост на резултатите, да има и повишаване на доверието в съдебната система.

"Дори и политическите решения се вземат на основата на някакви постигнати резултати, които се оценяват по честни и справедливи методи. Ако зависи от мен, аз бих искала в разумен срок да бъде прекратен този механизъм, но за да се случи това, трябва да се изпълнят задачите, които България има на дневен ред – и тези, останалите от миналата година, и тези от тази", каза еврокомисар Вера Йоурова.

Тя подчерта, че не е важно само създаване на нови закони, а ефективното им изпълнение, така че да се стигне до осъдителни присъди за корупция срещу високите етажи на властта в рамките на ясни и прозрачни процедури.

От ключово значение е да нарасне не просто доверието в съдебната система, а към прокуратурата, която остава един от основните проблеми, смята Йоурова.

На среща между Сотир Цацаров и Вера Йоурова главният прокурор е казал, че разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии, както и промените в Закона за съдебната власт дават необходимите гаранции, че независимостта на съдебната власт ще бъде увеличена, при ясно разписани правила и отговорности за магистратите, пишат от държавното обвинение.

#мониторинг #съдебна реформа #Вера Йоурова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници