Арменският посланик: Избиването на арменци в Османската империя е геноцид

A A+ A++ A

Събитията в Османска Турция през 1915-1917 г. са геноцид над арменския народ, каза във Велико Търново Н. Пр. Армен Схоян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения.

Изказването му бе на конференцията „Арменският геноцид. 97 години от най-кървавото престъпление срещу човечеството", предаде Радио „Фокус"-Велико Търново.

На нея посланикът на Армения в София заяви още, че целта на тези действията на османските власти е била „хората да бъдат потурчени, а християните да бъдат унищожени".

„Това е геноцид от страна на Османската империя, защото избиването на цял народ, физическото унищожаване на арменския народ е било планирано на държавно ниво. Важното е било да бъде унищожено онова, което е градено с хилядолетия. Въпросът за осъждането на арменския геноцид и възстановяването на историческата справедливост продължава да бъде в центъра на вниманието на арменския народ. Началото на геноцида е на 24 април 1915 година, когато в Цариград са арестувани арменски интелектуалци," заяви посланикът.

„Все повече правителства, с утвърдени демокрации, осъждат този варварски акт на човеконенавистно убийство на милиони хора. Геноцидът над арменците може да граничи с Холокоста по време на Втората световна война. Отричането на арменския геноцид е изключително културно престъпление, което трябва да се наказва в определени държави", каза по време на конференцията историкът доц. д-р Пламен Павлов

„Признаването на тази човешка трагедия няма нищо против съвременната република Турция, освен ако самата тя не се отъждествява с Османската империя, както за съжаление наблюдаваме в някои моменти", посочи още той.

#арменски геноцид #Армения #арменци #Османска империя #Турция #1915 #Пламен Павлов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"