55 процента от делата приключват със споразумение

55 процента от делата приключват със споразумение
A A+ A++ A

За първи път годишните показатели за работата на съдилищата в Бургаски апелативен съд се сравняват не само с резултатите от предходни години, но и с публичните данни, оповестени от Европейския съюз.

Съпоставката показва, че България е една от страните, на които отнема най-малко време решаването на граждански, търговски, административни дела, по този показател изпреварваме държави като Румъния, Италия, Германия, Франция, Естония, твърди председателят на Апелативен съд - Бургас Деница Вълкова.

В петък тя представи доклад от 240 стр. за работата на съдилищата от Бургас, Сливен и Ямбол през 2015 г. Една от тенденциите е приключването на все повече дела със споразумение. Те са 55 процента от общия брой.

Не съм съгласна, че по този начин се постига компромис между справедливост и бързина, независимо дали делото ще приключи със споразумение или с присъда, има процедура за възобновяване на наказателни дела, ако в рамките на споразумението не е наложено справедливо наказание, коментира Вълкова.

Данните обаче сочели, че случаите на възобновяване са единични. Шефът на съда определи работата на колегите си от съдебния район като компетентна и безпристрастна.

Те е трябвало да работят по повече дела в сравнение с 2014 г. Увеличението е с 15 процента или 138 дела, с което броят на постъпилите дела е станал 1066.

С около 15 процента се е увеличил броят и на свършените дела. Със съдебен акт по същество са приключили 93.3 процента от свършените дела. 96 процента от делата са приключени в тримесечен срок.

Съдия Вълкова изрази очакване за обективен прочит на представените данни и съответно - за промяна на отношението от страна на обществото към съдиите.
Тя е изпратила писмено становище до експертите "Връзки с обществеността" при ВСС, с което е предложила примерни методи за алтернативно социологическо проучване, резултатите от което да бъдат съпоставени с резултатите от изследванията на обичайно цитираните от медиите и политиците социологически агенции.

"Важно е ВСС да положи усилия в тази насока, за да бъдат признати от критиците ни и адекватно отчетени позитивните данни в Доклада за работата на съдилищата в Бургаския апелативен район", смята Вълкова.

Шефът на съда призна, че до м.г. работата с медиите не е била на ниво и затова са предприети мерки - обновен сайт с по-подробна информация за насрочените дела, приемен ден на председателя и специалист за връзки с обществеността.

#ДЕЛА #съд #данни #споразумение #акт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »