Павлова: Тарифата за тол -таксите ще се определя в края на тази или началото на следващата година

Павлова: Тарифата за тол -таксите ще се определя в края на тази или началото на следващата година
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Тарифата за тол -таксите в най-добрия случай ще бъде определена в края на тази или началото на следващата година. Това обяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във връзка със заявените от автобусните превозвачи намерения за протести заради негативните според тях ефекти от въвеждането на тол системата.

Изграждането на тол системата е част от решение, взето още миналата година, и от тази гледна точка няма изненада в обявената обществена поръчка, напомни Павлова. Тя заяви, че автобусните превозвачи наистина ще плащат повече след въвеждането на системата, отколкото сега, но отбеляза, че целта е да се осигурят повече приходи, за да има добри пътища.

Същевременно Павлова напомни, че все още няма определени цени на таксата, и допусна, че в случая с автобусните превозвачи става дума за спекулации с рекламна цел или с цел да се оправдае евентуално повишаване на цените на автобусните превози.

Лиляна Павлова посочи още, че в България няма пътен данък за превозните средства, както и допълнителна добавка в цената на горивата, както е в други европейски държави, с което се цели натрупването на средства за поддръжка на пътища, а има само такса за изминато разстояние.

Министърът информира, че през тази седмица ръководството на пътната агенция ще има срещи с превозвачи, в това число и с автобусните, по темата.

До края на лятото се очаква да бъде избран изпълнител на изграждането тол системата за преминаване по част от пътищата в страната, ако няма обжалвания на обществената поръчка, каза още министър Павлова и добави, че в условията е заложено най-ниска цена спрямо най-добро техническо предложение. Индикативните анализи показват, че такава система може да бъде въведена за около една година - като първа фаза, след което по договор се предвижда надграждането й. Кандидатите имат възможност да предложат и по-кратки срокове.



Министърът уточни, че сега за системата няма да се плаща със средства от бюджета, а ще се прилага отложено плащане. Това значи, че първо изпълнителят трябва изцяло и за своя сметка да изгради софтуера на системата, да монтира камери, датчици и сензори. Системата трябва да бъде въведена в експлоатация, като първото дължимо плащане ще е на третия месец, след като тя заработи, и така за три години за сметка на отчисленията на малък процент от приходите от таксите да се изплати инвестицията в системата.


#Павлова #тол такси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"