Полша иска съюз против равно заплащане в ЕС

Полша иска съюз против равно заплащане в ЕС
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Варшава силно се противопоставя на предлагани от Европейската комисия промени за изравняване на заплащането на местни и външни работници и се надява да ги блокира чрез съюз с други страни от Централна и Източна Европа, заявиха полски дипломатически източници, цитирани от Ройтерс и БТА.

Външните работници, които работят постоянно в една страна от ЕС, но са временно пращани в друга, са под 1 процент от трудово заетите в 28-членния съюз. Броят им нарасна през последните години - през 2014 г. те вече са 1,9 милион души.

В момента работодателите не са длъжни да плащат на външните работници повече от минималната заплата в приемната страна, което води до твърде ниско заплащане на външните работници и до нелоялна конкуренция между фирми в зависимост от това дали наемат местни или външни работници.

През март Европейската комисия предложи да се изравни заплащането в двете категории с аргумента, че това ще защити правата на работниците и ще осигури по-справедлива конкуренция.

Близо половината от чуждестранните работници работят в строителния сектор. Практиката да се ползват външни работници е популярна и в сектора на услугите и във фабриките.

Сегашната система поставя в неизгодно положение по-богатите страни от ЕС, но страните с по-ниско заплащане в Източна и Южна Европа печелят от нея, отбелязва Ройтерс.

"Това е много лошо предложение, крайна промяна. Предложението е изцяло политическо, но ще има важни последствия в реалната икономика, като в най-лошия случай ще се сложи край на практиката да се ползват работници от други страни. Смятаме да го блокираме", каза полски дипломат.

Според него Варшава се стреми да създаде коалиция против предложението на Европейската комисия, в която освен Полша да влизат още България, Румъния, Кипър, Словакия, Унгария, Чехия, Литва, Латвия и Естония.

Друг полски дипломатически източник потвърди, че Варшава се опитва да изгради блокираща група в ЕС.



 

#Полша #заплащане #ЕС #конкуренция #работници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »