Новосформираната Национална гвардия на Русия ще може да действа зад граница

Новосформираната Национална гвардия на Русия ще може да действа зад граница
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новосформираната Национална гвардия на Русия ще може да се сражава извън пределите на страната, гласи проект за президентски указ на Владимир Путин, съобщава РБК. Федералната структура ще има правото да участва в миротворчески операции и да обучава служители на правоохранителните органи на други страни.

Според военния експерт Виктор Литовкин участието в миротворчески операции не означава автоматично пряко участие във военни действия. "Тези операции най-общо казано са два типа: по въдворяване на мира и по неговото поддържане. Националната гвардия вероятно ще се занимава с втория тип".

Но според директора на Центъра за военни прогнози Анатолий Циганков в това няма смисъл. "Навсякъде по света гвардията не участва в миротворчески операции, те имат други задачи. В руската армия има бригада, специално подготвена за този тип дейности", смята специалистът.

Разследване на РБК от есента на 2014 г. показа, че голяма част от загиналите и ранените в Източна Украйна руски военнослужещи са били част от миротворческия корпус на военновъздушните сили. Според официалната версия на Москва тези елитни войници са загинали при учение в Ростов, а за Донбас заминават само доброволци.

Освен да противодейства на тероризма и организираната престъпност, Националната гвардия ще бъде ангажирана в разработването на мерки за "обезпечаването на безопасността на гражданската авиация". В проекта има текст, който гласи, че при специални и извънредни ситуации звеното ще може да ограничи или да спре използването на мрежови и комуникационни услуги.

Путин анонсира създаването на новата служба на 5 април. Първият началник на новата военизирана структура е досегашният главнокомандващ вътрешните войски и бивш телохранител на президента Виктор Золотов. Съгласно президентския указ той вече ще се нарича главнокомандващ Федералната служба на войските на Националната гвардия, получава статут на федерален министър и влиза в Съвета за сигурност на Русия.

#Русия #Национална гвардия #Москва #доброволци #сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"