Проблемите в здравеопазването ще станат видими и за пациентите след месец-два

Проблемите в здравеопазването ще станат видими и за пациентите след месец-два
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лекарските протести бяха с превантивен характер, доколкото последиците от здравната реформа още не са видими, защото същинските промени започват да действат от първи април. След месец-два проблемите ще бъдат видими и за самите пациенти и това вероятно ще засили натиска за промяна на политиката. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" по БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите му се наблюдава прекомерна и неправилна държавна намеса в здравеопазването: "Държавата се е засилили като лекар да ампутира дясната ръка, докато болна е лявата. Диагноза има, но проблемът е с решението. Изглежда трябва да се направи нов избор на екип".

Ако бях на мястото на политиците, повече бих се притеснявал от пасивната форма на протест в медицината – тя е по-страшна, отколкото лекарите на площада, каза още Кацаров. Според него "има сериозно неразбиране на големите проблеми в здравната система, в предприеманите мерки има полицейщина, а се изпускат големите неща".

Д-р Кацаров вижда разплитането на здравните проблеми в демонополизацията на Здравната каса, приватизация на държавните болници и конкуренция между лекарите и лечебните заведения за свободния избор на пациентите.

 

#лекарски протести #здравеопазване #Стойчо Кацаров #болници #здравна каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници