Три нови закона ще заменят Закона за движение по пътищата

Три нови закона ще заменят Закона за движение по пътищата
БГНЕС
A A+ A++ A

Законът за движение по пътищата ще бъде разделен на три нови закона. Единият от тях ще се отнася само за провеждането на шофьорските изпити. Това каза след заседанието на кабинета транспортният министър Ивайло Московски.

Идеята е от сегашния закон да се обособят Закон за пътните превозни средства, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за движението по пътищата. Тази промяна би трябвало да доведе до прецизиране на текстовете, без това да усложнява обучението и изпитите на кандидатите за водачи, се посочва в съобщение от пресцентъра на Министерството на транспорта.

Към транспортното министерство ще бъде създаден образователен център, в който теоретичните изпити ще се правят в специални шумоизолирани кабини. Изцяло ще се реорганизира структурата на ДАИ.

Предвижда се оборудване на кабинетите за провеждане на изпитите със специални кабини, които ще изолират кандидатите един от друг.

Телефоните, таблетите и всички други електронни устройства на явилите се на изпита пък ще се оставят извън залата, на специално предназначени за това места. Предвижда се и заглушаване на сигнала на мобилните оператори в определен диапазон във и около залата за изпит.

Ще бъдат въведени електронни изпити за кандидатите за водачи на превозни средства за превоз на опасни товари и за придобиване на удостоверение за консултант при превоза на опасни товари, както и за придобиване на свидетелство за водач на лек таксиметров автомобил и за ръководител на таксиметрова дейност.

Изпитите за придобиване на професионална компетентност за ръководител на транспортната дейност на предприятия за обществен превоз на пътници или товари пък ще се правят единствено в изпитния център на ИА "Автомобилна администрация" в София, а не в цялата страна, както е в момента.

Министър Московски съобщи, че само за последните 2 дни са освободени 35 служители в цялата страна.

Във връзка с воденото в Специализираната прокуратура досъдебно производство и подадената от нея информация, се извършва цялостна проверка на изпитите на кандидатите за водачи на МПС. От 1 април до момента са анулирани резултатите от изпитите на 38 кандидати.

Продължава преглеждането на записите от изпитите, проведени в последните три месеца, като вървят и комплексни проверки в областните отдели на "Автомобилна администрация" в София, Враца, Благоевград, Бургас, Плевен и Видин.

#Московски #закони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »