Министър Петкова очаква НЕК да се разплати с американските централи до 26 април

Министър Петкова очаква НЕК да се разплати с американските централи до 26 април
БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова очаква до 26 април Националната електрическа компания /НЕК/ да се разплати с двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток" след осигуряването на нужния за НЕК заем в обявената от Българския енергиен холдинг /БЕХ/ конкурсна процедура. Това коментара министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти, преди участието си в заседание на парламентарната комисия по енергетика.

Надявам се много скоро да приключим този процес, може би до 25-26 април ще сме се разплатили, каза Теменужка Петкова. В момента сме на финала на преговорите с консорциума, който беше определен за изпълнител на поръчката за търсене на финансиране от страна на БЕХ, информира министърът. Надявам се да стигнем до договореност съвсем скоро и до 25-26 април да е приключила тази тема, каза още тя.

След разплащането на задълженията на НЕК към двете американски централи, те от своя страна ще покрият задълженията си към българските мини, което ще им даде възможност за извършват необходимите инвестиции. С разплащането с двете американски ТЕЦ ще влязат в сила и подписани между НЕК и тях споразумения, съгласно които националната компания ще им плаща значително по-ниска цена за разполагаемост.

Източник: БТА

#Петкова #американски централи #Марица Изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници