Задължават авиокомпаниите да предоставят данни за пътуващите в ЕС на службите

Задължават авиокомпаниите да предоставят данни за пътуващите в ЕС на службите
БГНЕС
A A+ A++ A


Европейският парламент одобри обмена между службите на 28-те страни-членки на лични данни на пътниците в самолетите. Новото законодателство ще позволи събирането и използването на резервационните данни на пътниците, пристигащи и заминаващи от ЕС.

Евродепутатите 5 години блокираха директивата заради опасения за личната неприкосновеност на гражданите, но отстъпиха под натиска на правителствата след атентатите в Париж и Брюксел. След като мина в парламента, проектът се нуждае само от формално одобрение от Съвета на ЕС, за да влезе в сила.

Новата директивата ще се прилага за полети до и от ЕС, но държавите-членки могат да я прилагат и за вътрешни полети в Евросъюза, след като уведомят Европейската комисия.

Информацията, събирана чрез авиокомпаниите и турагенциите, ще се използва за разследване на тероризъм и на тежки криминални престъпления като трафик на хора, оръжие и наркотици, организирана престъпност и пране на пари.

Всяка страна ще трябва да изгради специализирани "звена за данни на пътниците“. Информацията ще се пази пет години, но след шест месеца ще бъдат прикривани онези елементи, които служат за идентифициране като име, адрес, контакти.

Превозвачите ще предават данни за самоличността, бордните предпочитания, начина на плащане и пътуването на всички пътници, излитащи или кацащи на европейски летища към и от дестинации извън Съюза. Информацията, която ще се събира, включва дата на раждане, пол, адрес, телефон, IP адрес (ако резервацията е направена онлайн), номер на банкова карта, както и избрано място в самолета, предпочитания за храната на борда, наемане на хотел или автомобил и др.

Службите ще могат да ги ползват свободно 1 г., след което те ще стават анонимни и през следващите 4 г. конкретната самоличност на пътника ще може да се изисква само при разследване на конкретни престъпления. Данните ще се съхраняват от властите в страната, в която е направена резервацията за съответния полет или тази, до която той се извършва. Те ще могат да се предоставят на органите в други еврочленки при поискване от тяхна страна.

#авиокомпании #регистър #пътниците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »