Големите ремонти по пътищата започват след 10 май, ще струват над 500 млн. лева

Големите ремонти по пътищата започват след 10 май, ще струват над 500 млн. лева
БГНЕС
A A+ A++ A

Големите ремонти по пътищата - основно на виадукти и тунели, ще започнат след 10 май заради очаквания интензивен трафик през предстоящите в края на април и началото на следващия месец почивни дни. От този месец стартира изкърпването на пътни отсечки. Това е обявила министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на брифинг, на който заедно с председателя на Управителния съвет на агенцията "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров е отчела зимното поддържане и предстоящите текущи ремонти на републиканските пътища.

Министърът е информирала, че за поддържане на републиканската пътна инфраструктура в страната през изминалия зимен сезон са инвестирани 55 млн. лв. Наложените глоби до момента възлизат на над 820 хил. лв. Със санкциите, които ще бъдат наложени на поддържащите фирми за март, се очаква тази сума да достигне 1 млн. лв.

Направен е детайлен анализ на състоянието на пътната мрежа след зимата и са предвидени средства за текущ и авариен ремонт, е съобщила Павлова и е допълнила, че от общо 20 хил. км републикански пътища 30 процента са тези в лошо състояние, около 27 процента - в средно, а над 40 процента са пътищата в добро състояние. Благодарение на заложените приходи от винетки, които досега възлизаха на средно 200 млн. годишно през април и май ще бъдат изкърпвани най-компрометираните участъци, е информирала тя. Регионалният министър е отбелязала, че след увеличената цена на винетките през тази година се очаква приходите от тях да бъдат с около 68, 8 млн. повече, които ще се инвестират предимно в Северна и най-вече в Северозападна България.

Министър Павлова е съобщила, че извън предвидения авариен и текущ ремонт с допълнително предоставени средства от държавния бюджет за тази година в размер на 30 млн. лв. ще бъдат ремонтирани тунелите "Витиня" и "Ечемишка" на магистрала "Хемус", както и виадукт "Елешница" и съоръжения на магистрала "Тракия".

От утре започва ремонтът на участъка в най-лошо състояние на Аспаруховия мост във Варна, като целта е той да завърши преди летния сезон, е посочила министър Павлова.

Тя е напомнила, че вече са обявени 12 търга за рехабилитация на общо 240 км пътни участъци със средства от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 на стойност 198 млн. лв.

Източник: БТА

#ремонти #пътища #инвестиции #Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"