Индустрията свива инвестициите през 2016 г.

Индустрията свива инвестициите през 2016 г.
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Плановете на промишлените предприятия през 2016 г. са за свиване на инвестициите с 4,2 на сто спрямо направените през 2015 г., показват данни на НСИ.

В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е около 83 на сто, като мениджърите предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 11,8 на сто в сравнение с предходната година.

Най-голям относителен дял в очакваните инвестиции през 2016 г. формира производството на стоки за междинно потребление /35,1 на сто/, при което се предвижда намаление от 2,4 на сто спрямо 2015 година.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори /с относителен дял от 31,3 а сто/, които очакват увеличение със 7,3 на сто в сравнение с предходната година. Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 16,6 на сто, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 28,6 на сто спрямо 2015 година.

 

#инвестиции #активи #стоки #разходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"