Евросъюзът чака покана от Триполи, за да изпрати военна мисия в Либия

Евросъюзът  чака покана от Триполи, за да изпрати военна мисия в Либия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз ще обмисли разполагане на сили за сигурност в Либия, за да помогне за стабилизирането на държавата, която все още не може да преодолее политическата криза и хаоса. Мерки ще бъдат предприети, ако към Брюксел бъде отправена молба от новото правителство, сформирано със сътрудничеството на ООН, предаде "Ройтерс", позовавайки се на проект за становище на ЕС.

Мерките започнаха да се планират интензивно, след като ЕС беше предупреден за струпването на многобройни имигранти в Либия, които очакват да преплават Средиземно море и да дойдат в Европа.

Европейските външни министри и министрите на отбраната ще се срещнат на вечеря в понеделник в Люксембург, по време на която се очаква да се споразумеят за изпращането на полицейска и мисия за управление на границите към Триполи, където в момента се правят опити да се установи новото правителство. Либийският премиер Файез Сераж ще разговаря с министрите чрез видео конферентна връзка.

"Европейският съюз е готов да предложи подкрепа за сектора на сигурността в отговор на възможно искане от страна на Правителството на националното единство" - това се очаква да бъде становището според черновата.

"Възможна гражданска мисия би могла да подкрепи усилия а на Либия чрез съвети и изграждане на капацитет в областта на полицейската власт и наказателното правосъдие", пише още в документа. Евентуално европейската помощ ще обхване сфери като борбата с тероризма, управлението на границите и справянето с трафика на имигранти през средиземноморския маршрут.

Евентуалната европейска мисия обаче няма да включва войници. Тепърва предстоят разговори с правителството в Либия, за да се изясни каква точно подкрепа има нужда да бъде изпратена в северноафриканската държава.

Въпросът е особено чувствителен за крехкото либийско новосформирано управление, което е обвиняван от опонентите си, че е агент на чуждестранни сили и няма легитимност.

Точка в дневния ред на срещата на министрите е как военноморската мисия на ЕС "София", която в момента охранява Средиземно море и спасява бедстващи лодки с имигранти, да навлезе в либийски води и да започне да унищожава плавателните съдове, които се използват от трафикантните на хора.

 

 

#ЕС #Либия #военна мисия #покана #трафиканти #войници #имигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"