Учредява се годишната награда „Почтен магистрат“

Учредява се годишната награда „Почтен магистрат“
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правосъдното министерство учредява награда "Почтен магистрат" за служителите в системата, проявили висок професионализъм, обективност, доблест и независимост. Това е обяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева на дипломирането на юристи във Великотърновския университет днес, на професионалния празник на гилдията.

Наградата няма парично изражение. Тя ще се присъжда на съдия, прокурор и следовател, които "допринасят за етичност в поведението на колегията, защитават правата на човека и утвърждават върховенството на закона, предотвратяват и ограничават корупцията в системата на съдебната власт, вземат решенията си единствено на основата на закона и вътрешното си убеждение", пише на сайта на ведомството.

Номинации до 5 юли могат да подават български съдии, прокурори, следователи, съдебни служители, адвокати, юристи, студенти по право и журналисти. Те ще бъдат гледани от седемчленно жури, което включва съдията в съда на ЕС Александър Арабаджиев, конституционния съдия Румен Ненков, председателя на висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, декана на Юридическия факултет в СУ Сашо Пенов, председателя на Съюза на съдиите Атанас Атанасов, председателя на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов и журналиста в БНР Силвия Великова.

Необходимите документи са публикувани на сайта на министерството, съобщава още пресцентърът му.

 

#Екатерина Захариева #магистрат #награда #жури #съдия #прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"