Догодина общините ще получат повече средства по делегираните от бюджета дейности

Догодина общините ще получат повече средства по делегираните от бюджета дейности
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерският съвет прие стандарти за делегираните от държавата на общините дейности за следващата година, съобщи правителствената информационна служба. Според тях допълнителни 27.5 млн. лева ще бъдат осигурени за прогнозното повишаване на минималната работна заплата на персонала в детските градини и в училищата, за ръста на осигурителните вноски за Държавното обществено осигуряване от работодателя и за финансиране на целодневната организация на учебния ден в VII клас.

Средствата за социалните дейности в общините се завишават с 11 млн. лв. спрямо тази година. Предвидени са средства за осем центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи в Габрово, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Търговище и Столична община.

С 10% се увеличават размерите на стандартите за специализираните институции и за социалните услуги за лица с ментални увреждания и с 15 на сто за център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания.

Парите за читалищата се увеличават с 3%, като броя на субсидираните ще се увеличи с 80 във връзка с новорегистрирани читалища и разкриване на нови дейности в съществуващите. 

#Министерски съвет #общини #бюджет #персонал #детски градини #социални услуги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »