Холандски съд реши в полза на Москва спора за компенсациите на ЮКОС

Холандски съд реши в полза на Москва спора за компенсациите на ЮКОС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Холандски съд отмени решение, което задължаваше Русия да изплати 50 млрд. долара на акционерите на несъществуващата вече петролна компания ЮКОС с мотива, че Постоянният арбитражен съд в Хага не е компетентен по случая, предаде "Ройтерс".

Акционерите заявиха, че ще обжалват изненадващото решение, което може да повлияе на произнесените по-рано постановления в Белгия и Франция, че собствениците на дялове в ЮКОС имат право на руски държавни активи като компенсация за загубите им.

ЮКОС, контролиран навремето от Михаил Ходорковски - някога най-богатият човек в Русия – фалира, след като олигархът изпадна в немилост пред президента Владимир Путин и правителството започна да изисква от компанията да плаща огромни данъци. По-голямата част от активите на ЮКОС отидоха при държавната петролна компания "Роснефт".

През юли 2014 г. Постоянният арбитражен съд (ПАС) в Хага постанови, че четиримата ищци (сред които не бе Ходорковски) по делото имат право на обезщетение. Днес обаче окръжният съд в холандския град реши, че Русия никога не е ратифицирала договора, заради който ПАС твърди, че има компетентност да гледа случая.

Аферата ЮКОС през 2003 г., ключов епизод в консолидирането на властта в Русия от Путин, доведе до осъждането и затварянето на Ходорковски за измама и укриване на данъци в момент, в който той се очертаваше като политически съперник на президента. През 2013 г, бившият олигарх изненадващо бе освободен от затвора и сега живее в чужбина.

"Ще обжалваме това решение и вярваме, че върховенството на закона справедливостта в крайна сметка ще възтържествуват", заяви Тим Озбърн, директор на GML – компанията, която представлява четиримата акционери.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Москва приветства постановлението на съда в Хага, макар да е наясно, че това не е краят на историята, допълва РБК.

"От самото началото на процеса Русия твърдеше, че арбитражът не е взел под внимание важни аспекти от международното право, а именно - че страната не е ратифицирала Енергийната хаета, по която трите чуждестранни компании съдят Русия", обясни Песков.

На свой ред правосъдното министерство в страната коментира, че днешното решение не отменя замразяването на руски активи в чужбина, но дава основания да се иска премахването на временните обезпечителни мерки по постановлението от 2014 г.

 

#Холандия #съд #Юкос #компенсации #Москва #Михаил Ходорковски #Владимир Путин #олигарх

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"