НЗОК е практически готова с новите договори с аптеките, зъболекарите и джипитата

НЗОК е практически готова с новите договори с аптеките, зъболекарите и джипитата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Спокойна съм за договорния процес, защото във всички районни здравни каси са подадени на 100% заявленията за аптеки и за дентална помощ. Около 60-70% средно се движи подаването на документи в извънболничаната помощ - първична и специализирана. От понеделник активно се подават документи от лечебните заведения за болнична помощ.

Това коментира подуправителят на Националната здравноосигурителна каса Иванка Кръстева по време на семинар в Пловдив по отношение на новия договорен период за работа с касата, който влезе в сила от 1 април. Заради редица промени в нормативната база от миналата и тази година, институцията провежда обучение сред звената си съвместно със служителите на регионалните служби на здравното министерство.

По думите на Кръстева процесът тече гладко. "Има районни каси, в които дори за първична извънболнична помощ, където имахме своите притеснения заради преговорите с общопрактикуващите лекари, към момента са подадени на 90% заявленията. В София, където може да се очакват най-много договорни партньори и най-големи затруднения, има 65% покритие от болнична помощ, 100% от аптеките аптеки, 90% за извънболнична и 100% за дентална помощ", изброи тя.

Кръстева обясни, че в прилагането на наредбата за критериите, по които ще се провежда договарянето с партньорите за извънболнична и болнична помощ, ще участват съвместно РЗИ и РЗОК и това е основната разлика спрямо предишни договорни периоди. "Това е един дългоочакван момент и според мен ще се постигнат добри резултати от тази съвместна работа", заяви подуправителя на здравната каса.

Двете здравни служби заедно ще правят класиране на заявилите се лечебни заведения спрямо това колко хора са се обърнали към тях по определена специалност за миналата година. "Ние няма да отстраняваме лечебни заведения без да прилагаме никакви принципи или да подхождаме субективно. Имаме национална здравна карта, с която ние сме длъжни да се съобразим. В наредбата е посочено, че ние класираме, а това става по - принципа за обръщаемостта. Ще класираме лечебните заведения по специалности и ще сключим договор с всяко едно лечебно заведение за толкова легла, колкото му се паднат на базата на това класиране", посочи Иванка Кръстева.

 

#Национална здравноосигурителна каса #аптеки #лечебни заведения #болнична помощ #РЗОК #дентална медицина #извънболнична помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"