Фермерски блокади заради зараза по животните

Фермерски блокади заради зараза по животните
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протести и блокади, заради бързо разпространяваща се зараза по животните. Близо 550 крави, вече са умъртвени, заради опасно заболяване в областите Хасково и Стара 3агора, а огнищата растат. Какво представлява болестта и какви са исканията на животновъдите?

В този празен обор бяха умъртвени първите крави преди седмица. Тази съдба последва още 13 ферми, а в други две животните ще бъдат умъртвени утре. Заразният нодуларен дерматит е вид шарка по едрите преживни животни. Той не е опасен за хората, но при болно животно се избиват всички останали във фермата. Именно загубата на животните изведе фермерите на главния път за Турция днес.

Вече седмица животновъдите в Хасковско и съседните области не могат да спят. Кравите от 13 ферми са умъртвени от агенцията по храните, а всеки ден има нови огнища.

„С 4 инфаркта съм и гледам животни и те ги унищожиха и продължават да идват - да запалиш сламата, плевнята, къщата и награя и аз”, казва собственик на едър рогат добитък.

Животновъдите настояват умъртвяването да спре, да започне ваксинация, а земеделският министър и директорът на агенцията по храните да подадат оставки. Вместо да чакат заболяването да се пренесе от Гърция и Турция у нас, според животновъдите е трябвало да започне ваксиниране.

След среща в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата отпуска 15 милиона лева за пръскане срещу насекоми, пренасящи заразата и за ваксини.

„Директивата е такава, че се унищожават и болните, и здравите. Създаваме организация до седмица всичко да е напръскано, дано не мине в Северна България”, обяви министър-председателят Бойко Борисов.

„Това което изживях, не мога да го изживея отново. Не сме хапнали, не съм сготвила, не съм си измила съдовете, не мога повече. Нямам сили”, казва друг потърпевш стопанин.

Животновъдите настояват за компенсации на пазарни цени и изчисляват, че една крава струва минимум 2000 лева.

 

#протести #блокади #фермери #компенсации #пазарни цени #дерматит #животни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »