Еврокомисията клекна пред Турция – до месец ще предложи отпадането на визовия режим за нейните граждани

Еврокомисията клекна пред Турция – до месец ще предложи отпадането на визовия режим за нейните граждани
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия ще предложи на 4 май да бъде предоставен на Турция статут на страна, гражданите на която могат да пътуват без визи от края на юни. Това обаче ще е при условие, че Анкара е изпълнила необходимите за това условия.

Освен това в документ, публикуван в официалния вестник на ЕС, се казва, че Украйна получава положителна оценка на мерките, предприети според плана за либерализиране на визовия режим.

За такава промяна е нужно съгласието на поне половината плюс един от евродепутатите и на квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС – 55% от гласовете на държавите членки, които да представляват минимум 65% от цялото население на общността. Въпросът е особено деликатен за Германия и Франция, където се опасяват от вълна от турски икономически имигранти, макар, че сделката не ги допуска до трудовия пазар и им позволява да останат не повече от 180 дни.

Относно случая с Турция от Европейската комисия не посочват колко от поставените 72 условия за визова либерализация е изпълнила Анкара. Първият доклад на комисията за прилагането на споразумението за спиране на имигрантския поток срещу безвизово пътуване и финансова помощ от милиарди евро споменава само, че има добър напредък, но и още работа за вършене в няколко сектора.

Сред проблем, по които Анкара трябва да отбележи напредък са:

- по-бързата обработка на молбите за бежански статут ;
- осигуряване на легален достъп на всички бежанци до турския трудов пазар ;
- повишаване изискванията на Турция към държавите с висок имиграционен риск ;
- защита на основни човешки правa;
- прекратяване дискриминацията към гражданите на Кипър.

Освен това Еврокомисията призова Анкара да подобри процедурите за обратно приемане на турски граждани и на граждани на трети държави от всички държави членки на ЕС, така че съответното споразумение за реадмисия със съюза да влезе в пълна сила от 1 юни.

Що се отнася до прилагането на сделката за имигрантите, досега според Брюксел от Гърция в Турция са върнати 325 нелегални имигранти и 103 сирийски бежанци са преселени в рамките на ЕС.

Гърция въведе ускорени процедури за кандидатите за убежище, намиращи се по островите ѝ в Егейско море и на място са разположени първите специалисти по гранична охрана, работа с бежанци, специалисти по реадмисия и преводачи.

В доклада на Еврокомисията се отбелязва, че страните членки още не са изпълнили докрай обещанието си за финансова помощ - до договорените 3 млрд. евро за Турция не достигат 390 млн. евро и 12 от 28 държави от ЕС трябва да направят нови вноски.

#Европейска комисия #Турция #ЕС #евродепутати #визова либерализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »