Инспекцията по труда напомня - не могат да удържат заплата като гаранция за ненапускане

Инспекцията по труда напомня - не могат да удържат заплата като гаранция за ненапускане
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работодатели нямат право да удържат суми от заплатите на служителите си като гаранция, че те няма да напуснат изненадващо, без едномесечно предизвестие.

Това напомниха от Главна инспекция по труда - ГИТ във връзка с разпространена информация в медиите за масови подобни случаи.

Според публикациите, практиката е въведена от работодатели в ресторантьорството, но в нея липсват конкретни данни, на базата на които да бъде извършена проверка.

ГИТ се обръща към потърпевшите да подават сигнали в териториалните поделения на Агенцията по месторабота, за да бъде осъществен контрол, в рамките на правомощията на инспекторите по труда. Важно е сигналите да бъдат подавани от лица, които все още са в трудови правоотношения с некоректния работодател.

Според трайно установената съдебна практика, споровете след прекратяване на трудовия договор са от гражданскоправен характер и могат да бъдат решавани само по съдебен ред. За работниците и служителите производството по трудови дела е безплатно. Те не заплащат държавни такси и разноски, дори и искът им да бъде отхвърлен.

Инспекторите по труда контролират спазването само на договорените писмено в трудовия договор условия. Те не могат да окажат съдействие на работещите във връзка с устни договорки, най-често за изплащане на част от възнаграждението „под масата“, без отразяването им в договора.

За практиката с удържане от възнагражденията на работниците и служителите ГИТ беше информирана и от КНСБ.

От синдиката поемат ангажимент да призоват пострадали от подобни нарушения работници и служители да подават сигнали в Инспекцията по установения от закона ред.

 

#работодатели #Инспекция по труда #трудов договор #работници #ГИТ #държавни такси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"