Туск: Европа не трябва да дава ключа за своята сигурност на Турция

Туск: Европа не трябва да дава ключа за своята сигурност на Турция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз е длъжен да разработи единна миграционна политика и да наложи строг контрол на своите външни граници, но не трябва да поверява ключа за своята безопасност на други държави като Турция. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за френския в. „Фигаро“, цитирано от БГНЕС. 

„Приоритет трябва да е реалната миграционна политика, с която държавите от ЕС ще си върнат възможността да вземат решение за това кой ще преминава границата, кога и как. В това е и същината на една разумна и хуманна политика за осигуряване на убежище“, посочи още Туск.

Според него договорът с Турция за намаляване на притока на мигранти към Европа дава резултати и за няколко месеца мигрантите на Балканите са намалели от 70 000 души на 3000 през април.

„В същото време обаче решението, взето за Балканите не е универсален модел... никой няма да защити нашите граници, освен нас самите. Ние не можем да дадем ключа от нашата територия, от нашата сигурност на която и да е трета държава“, посочи Туск.

Той също така призова ЕС да спре с отстъпките, тъй като те биха могли да се разберат като слабост. „Само решителни мерки осигуряват реализиране на нашите хуманитарни задачи. Ако искаме ЕС да остане отворен и толерантен ние не можем да си позволим да останем без защита.

Необходима е солидарност и решителност от всички държави-членки по отношение на миграционната политика. На опасност е изложен не само Шенген, но и целият съюз“, предупреди председателят на Европейския съвет. „Нашата свобода включва свобода на словото и тя няма да бъде предмет на каквито и да е било политически пазарлъци, с който и да е политически партньор.

 

#Доналд Туск #ЕС #Турция #мигранти #Европейски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници