Строги мерки срещу кражби на фирми

Строги мерки срещу кражби на фирми
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При прехвърлянето на търговско предприятие договорът вече ще се съхранява от нотариус. Стабилизационен механизъм ще позволи възстановяване на фирма.

Тези мерки са разписани в пакет от изменения на Търговския закон и Наказателния кодекс срещу кражбите на фирми. Предложенията са на министерствата на икономиката и на правосъдието, съобщи БНР.

В момента при прехвърлянето на собствеността на предприятието е достатъчно страните да подпишат договора пред нотариус. След заверката оригиналът им се връща и те си тръгват с документа.

Промените предвиждат, освен заверката на подписа, нотариусът да съхранява договора 10 години, обясни заместник-министърът на правосъдието Виргиния Мичева. Това гарантира, че ако някой реши да фалшифицира евентуално подписите под този договор, да се яви с този договор в Агенцията по вписване, да иска вписване - ще му бъде отказвано. И всеки договор с нотариална заверка на подписите и съдържание, ще може да бъде проверен, дали действително е направен такъв при нотариус на територията на държавата.

Според Виргиния Мичева така ще се спре фалшифицирането на протоколи, пълномощни и договори, с които се извършват измамите. Друга от мерките - производството по стабилизация, цели спасяването на малкия и среден бизнес от фалит, когато собственикът има затруднения.

Предлага се план за стабилизация. Той се разглежда от съда в много бързи срокове. Спират се изпълнителните прозводства, да се даде глътка въздух, за да могат да се разсрочат някои плащания или да се изкупи предприятието в зависимост от съответната хипотеза.

 

#фирми #търговски закон #Наказателен кодекс #нотариус #подпис #договори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"