Плевнелиев: Мразя поговорката „Не ми давай акъл, пари ми дай“

Плевнелиев: Мразя поговорката „Не ми давай акъл, пари ми дай“
От най-голямото учебно заведение на Югозапада държавният глава започна визитата си в Пиринско. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев посъветва студентите на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград да не се вслушват в поговорката „Не ми давай акъл, пари ми дай“.

„Скъпи млади хора, тук аз станах човек, тук получих образованието си, тук стартирах първите си проекти“, каза президентът в препълнената аула на ЮЗУ „Н. Рилски“, предаде БГНЕС.

От най-голямото учебно заведение на Югозапада държавният глава започна визитата си в Пиринско.

Президентът изнесе пред студенти лекцията: „България и Стратегия 2020 на Европейския съюз: предизвикателства и перспективи“.

Преди лекцията си държавният глава се срещна на четири очи с ректора на ЮЗУ Иван Мирчев. Той запозна президента с историята на университета.

„Тук получих своята човешка и професионална перспектива. Оттук тръгнах и след това обиколих света, имам самочувствието да съм успял, мислещ и действащ човек“, каза още Росен Плевнелиев.

Той бе откровен, че винаги е ненавиждал поговорката: „Не ми давай акъл, пари ми дай“.

„В много други държави хората щяха да кажат: „Дай ми акъл, парите след това ще дойдат“, обясни Плевнелиев.

Според него богатите хора не са богати, защото са си пожелали пари, а защото са имали идея, умение, вложили са много труд и са успели.

„По същия начин и държавите са богати, защото имат дългосрочен план, полагат много усилия и имат работещи институции, които подкрепят тези дългосрочни приоритети и усилия“, каза още държавният глава.

„В България е крайно време да забравим тази поговорка и да си кажем, че всъщност можем да се поучим и да ползваме другите практики“, категоричен бе Плевнелиев.

Той обясни и целта на предстоящото си посещение по-късно в петък в село Рибново.

„Отивам в Рибново, защото съм амбициозен президент, който иска да отиде там, където друг президент не е стъпвал“, посочи той.

Държавният глава каза, че отива да говори с хората от Рибново, да пие кафе с тях, да ги чуе и разбере, да отвори президентската институция и за толкова отдалечени райони.

От 11.30 часа президентът ще поднесе венец пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград, след което ще отпътува за Гърмен, Рибново и гр. Гоце Делчев.

#Росен Плевнелиев #президент #държавен глава #Благоевград #ЮЗУ #България #Европейския съюз #Пирин #Иван Мирчев #Ректор #Рибново #Гоце Делчев #Гърмен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"