Абсурд! Неправоспособни пилоти в Авиоотряд 28, който вози властта

Абсурд! Неправоспособни пилоти в Авиоотряд 28, който вози властта
При извършена проверка на Авиоотряд 28 е установено, че пилотите, които експлоатират един от хеликоптерите - А-109, са неправоспособни./БГНЕС
A A+ A++ A

При извършена проверка на Авиоотряд 28 е установено, че пилотите, които експлоатират един от хеликоптерите - А-109, са неправоспособни. Това заяви днес депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов.

„Това е авиоотрядът, който обслужва правителството и първите мъже в държавата”, коментира Атанасов. Поискахме оставката на министър Ивайло Московски за корупционната схема в ДАИ. Премиерът посочи, че Московски е съдействал за разясняване на случая в агенцията, но според Атанасов има фрапиращи данни за това, че са издавани сертификати на авиокомпании и на пилоти да извършват летателна дейност без да имат право за това. „Това е същото като да дадеш книжка на шофьор, който не е завършил курс”, коментира Атанасов.

Той посочи два вида закононарушения, които са констатирани от контролните органи на Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА), но са потулени. Първият вид нарушения са злоупотреба с власт, като са констатирани пилоти от определени авиокомпании, които нямат право да превозват пътници. Става дума за три авиокомпании.

Атанасов посочи, че има тежки нарушения и в кадровите назначения в ГВА. В длъжностните характеристики на всяка дейност има конкретни изисквания, посочи той и допълни, че основните звена в ГВА с контролни функции, които имат отношение към сертифициране на авиационния персонал и на авиационната сигурност, са назначени без конкурс лица, които не отговарят на изискванията за тези постове.

„Тези, които трябва да раздават книжките, те нямат книжки. Те са неправоспособни, а контролират процесът по сертифициране на пилотите и на авиационната сигурност”, каза Атанасов. Освен това, според него, тези факти са били прикривани. Освен, че е сезиран Московски за това, всички доказателства са събрани и има направени разпити, но не се знае какво е развитието по този случай.

Атанасов илюстрира случаите за неправилни назначения с Иван Иванов и София Стоичкова, които са на такива ръководни позиции, без да имат необходимата квалификация за това. Според Атанасов прокуратурата няма нужда да призовава него или Радан Кънев за тези факти и обстоятелства, защото те са й известни още от 2014 г. Причината е, че точно от прокуратурата са възложили на ДАНС да извършат проверка.

Малко по-късно беше съобщено, че министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски решил да предложи на премиера Борисов освобождаването шефа на Гражданска въздухоплавателна администрация Минчо Цветков заради множество сигнали за незаконосъобразни действия.

#Ген. Атанасов #Авиоотряд 28 #сертифициране #персонал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"