Оставки в ГЕРБ и столичната община заради корупционния скандал! Фандъкова поиска главите и на шефовете в Центъра за градска мобилност

Оставки в ГЕРБ и столичната община заради корупционния скандал! Фандъкова поиска главите и на шефовете в Центъра за градска мобилност
БГНЕС
A A+ A++ A

Кметът на София Йорданка Фандъкова прие оставката на зам.-кмета Любомир Христов. Освен това тя поиска и ръководството на ЦГМ да депозират оставки до приключване на проверките.

Фандъкова е разговаряла сутринта с Христов, който е информирал, че депозира своята оставка.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов поиска отстраняването му след репортаж на Нова телевизия за обществена поръчка на общинското дружество "Център за градска мобилност" за поставането на 60 спирки на градския транспорт в София.

Стойността на поръчката е 236 730 лв. и е спечелена от фирма, в която съдружник е съпругът на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева. Зрители на Нова телевизия са изпратили снимки на служебния автомобил на Христов, който е паркиран в почивен ден през дома на Коцева и съпруга й в Самоков.

Заради разразилия се скандал Ирена Коцева днес бе принудена да подаде оставка, която тя депозира след обяд в деловодството на Народното събрание.

Премиерът Борисов заяви по-късно, че той лично е поискал от Ирена Коцева да си подаде оставката. Той уточни, че сутринта е разговарял със столичния кмет Йорданка Фандъкова и двамата са се обединили около мнението, че зам.-кметът по транспорта Любомир Христов трябва да бъде отстранен, защото това не е първият сигнал за нарушение от него. По думите му, ГЕРБ, парламентарната група, както и кметът на София не носят вина за техните действия.

„Сега вече с подадени оставки всеки един от тях може да си защитава тезата дали е виновен или не”, каза премиерът,цитиран от агенция Фокус. „Недопустимо е, когато ние предлагаме за събота и неделя данък върху служебни коли, върху коли на бизнеса, които не са си платили ДДС да се карат, или т.нар. данък уикенд, от София зам.- кметът да отива в Самоков на гости със служебен автомобил, това е недопустимо, затова и санкциите са възможно най- тежки - отстраняване и от парламента, и от столична община”, каза Бойко Борисов.

Любомир Христов беше атакуван и през 2012 г. за изплащането на по-високо лихва по договор за транспорт от общината към "Карат-С", станал известен като "гаф за милиони". Той заема поста от 2008 г., когато отново след скандал беше отстранен Велизар Стоилов. Тогава изтекоха аудио записи, на които се чуваше как се разпределят линиите за градския транспорт между частните транспортни оператори.

Оставките да не спират дотук и Сметната палата да провери Центъра за градска мобилност, призова Kалоян Паргов, председател на групата на „БСП Лява България“ в Столичния общински съвет. Според него оставката на заместник-кмета по транспорта дори е закъсняла.

"Години наред алармираме, че политическото ръководство на Столична община се крие зад буфера Център за градска мобилност и не носи отговорност. Множество доклади, които показват това криене зад Центъра за градска мобилност, са минали през Общинския съвет и не сме чули и дума нито от госпожа Фандъкова, нито от ресорния заместник-кмет господин Любомир Христов", коментира Паргов.

Радваме се, че най-накрая и самият премиер Борисов вникна в това и го осъзна, но, разбира се, това е вече много закъсняло, тъй като невъзвратимо в транспорта се случиха много неща, каза още левият лидер. "Последното, което го знаят софиянци – 60% поскъпване на билетчето, което е необосновано, тъй като с това плащаме точно за такъв тип поведение в управлението на транспорта. Ние твърдим отговорно, че от транспорта, и това сме го повтаряли не един път или два пъти, има толкова дупки, изтичат толкова пари, че всички тези дупки, воглаве с гратиса, ще се платят от софиянци посредством по-скъпия билет и по-голямата синя и зелена зона.

 

По-рано днес премиерът Бойко Борисов поиска отстраняването му след репортаж на Нова телевизия за обществена поръчка на общинското дружество "Център за градска мобилност" за поставането на 60 навеса на спирки на градския транпорт.

Стойността на поръчката е 236 730 лв. и е спечелена от фирма, в която съдружник е съпругът на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева. Зрители на Нова телевизия са изпратили снимки на служебния автомобил на Христов, който е паркиран в почивен ден през дома на Коцева и съпруга й в Самоков.

В момента Христов е с последно предупреждение за уволнение, заради скандала през 2012 г. за изплащането на по-високо лихва по договор за транспорт от общината към "Карат-С", станал известен като "гаф за милиони". Той заема поста от 2008 г., когато отново след скандал беше отстранен Велизар Стоилов. Тогава изтекоха аудио записи, на които се чуваше как се разпределят линиите за градския транспорт между частните транспортни оператори.

По-рано през деня стана ясно, чеи депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева ще подаде оставка. Причината е скандал с бизнеса на съпруга й.

Фирма на съпруга на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева е спечелила съмнителна сделка за 60 спирки в София.

- See more at: http://novinite.bg/articles/110539/Skandalat-se-razrastva-i-zam-kmetat-na-Sofiya-Lyubomir-Hristov-podade-ostavka-zaradi-samneniya-za-korupcionna-sdelka-sas-sapruga-na-deputatkata-ot-GERB-Irena-Koceva#sthash.65oEMOUu.dpuf

#Любомир Христов #Йорданка Фандъкова #ЦГМ #оставки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »